fbpx

De ce ar trebui să alegi o coroană metalo-ceramică?

PROGRAMĂRI LA

(004) 0787 698 416

coroana dentara - coroane dentare

Cariile netratate la timp sau dinţii fracturaţi sunt două dintre motivele pentru care pacienţii calcă pragul stomatologului, în căutare de coroane dentare. Odată ce armonia dintre dinţi şi măsele se alterează, muşcătura are de suferit. Acel spaţiu între partea superioară a dinţilor vecini rămâne liber, iar acolo se pot forma tartru şi placă bacteriană. Dacă stomatologul îţi recomandă o lucrare care să acopere dintele sau implantul afectat, atunci ai de ales între coroana metalo-ceramică, cea din zirconiu şi chiar o combinaţie dintre cele două materiale.

Medicul te va informa despre rezistenţa şi aspectul fiecărei opţiuni, proceduri de aplicare şi ce implică întreţinerea lor. Însă, la finalul consultaţiei, decizia este a ta. Să vedem care sunt cele mai preferate coroane.

Tipuri de coroane dentare

Diferenţele dintre coroanele de mai jos ţin de estetică, preţ, rezistenţă şi durabilitate. Ele pot fi aplicate pe dintele natural sau pe implant. Coroanele care îmbracă doar partea frontală a dintelui sunt cunoscute sub numele de faţete.

Principalele tipuri de coroane sunt:

  • Metalice în întregime: Inestetice, din cauza culorii metalice, dar rezistente;
  • Metalo-ceramice: Cele mai des întâlnite;
  • Metalo-compozite: Rar cerute de pacienţi şi, estimează specialiştii, pe cale de dispariţie;
  • Integral ceramice: Cu rezistenţă scăzută şi costisitoare, dar cu un aspect estetic apreciat;
  • Ceramice, pe suport de zirconiu: Sunt folosite mai mult pe post de punţi, dar reprezintă o opţiune uniformă, din punct de vedere estetic;
  • Acrilice: Provizorii, deoarece sunt ieftine, dar nu sunt rezistente.

De ce să alegi o coroană metalo-ceramică
1. Este accesibilă

Coroana metalo-ceramică este opţiunea pe care cei mai mulţi dintre români o preferă, mulţumită raportului calitate – preţ.

Aceasta este şi mai accesibilă decât cea de zirconiu şi cea din ceramică.

2. Are un aspect natural

Coroana se construieşte pe suportul de metal, care este acoperit de un strat de ceramică. Astfel, rezistenţa metalului este acoperită de o culoare cât mai apropiată de dinţii naturali. Nuanţa se stabileşte în cabinetul stomatologului, în funcţie de dinţii vecini.

Metalul ce susţine ceramica poate deveni vizibil doar din cauza retracţiei gingivale ce apare odată cu vârsta, însă cu siguranţă nu este vizibilă atunci când vorbeşti.

3. Nu se uzează uşor

Coroana metalo-ceramică are un grad scăzut de uzură, aşa că nu vei avea nevoie să o înlocuieşti înainte de perioada recomandată de 7 – 10 ani. Din punct de vedere coloristic, coroana nu va suferi niciun fel de modificări în timp.

Dacă unui pacient i se retrag gingiile, iar suportul metalic se vede la baza dintelui, coroana de după înlocuire va acoperi acel spaţiu.

4. Este durabilă

Vei remarca rezistenţa metalului după o perioadă mai îndelungată de uzură. Mulţumită durabilităţii lor, coroanele metalo-ceramice sunt adesea comparate cu cele în totalitate metalice, care şi-au pierdut popularitatea din cauza nuanţei inestetice.

5. Este adaptabilă

Metalul şi ceramica produc o reacţie chimică ce le conferă stabilitate, iar şansele ca ele să nu fie acceptate de gingie sunt destul de mici.

Coroană Metalo-Ceramică vs. Zirconiu

Coroana pe suport de zirconiu devine din ce în ce mai populară, în ultimii ani. Materialul este preferat ca punte între doi dinţi naturali, însă se adaptează uşor şi implanturilor. Zirconiul este mai puţin rezistent decât metalul, dar stomatologii îl recomandă pentru dinţii frontali, mulţumită aspectului său.

  • În armonie cu fizionomia: Faţă de metal, unii pacienţi spun că zirconiul se adaptează mai uşor fizionomiei şi îl aleg, mai ales pentru dinţii frontali.
  • Nu apar reacţii adverse: În cazul coroanei metalo-ceramice, pot apărea reacţii adverse permanente în cazul persoanelor sensibile la metal, deoarece gingia capătă o culoare mai închisă. Zirconiul nu prezintă riscul de a fi respins de gingie.
  • Dinţii sunt translucizi: Între ceramică şi metal va fi aplicat un strat opac, care fac nuanţa şi transluciditatea unui dinte natural greu de reprodus. Dinţii de zirconiu au o nuanţă translucidă, prin care lumina poate trece – ca în cazul dinţilor naturali.
  • Se reduc mai puţine ţesuturi: Coroanele metalo-ceramice sunt uşor invazive faţă de dinte, care va fi devitalizat, iar ţesuturile sale vor fi reduse. Zirconiul se montează printr-o procedură mai puţin invazivă, ce reduce o cantitate mai mică de ţesut.

Coroana rămâne

Poţi găsi informaţii şi tratamente personalizate la medicul tău stomatolog. Coroana metalo-ceramică este o opţiune populară ce te va ajuta să te bucuri de un zâmbet larg şi complet, pe termen lung. Nu există limite de vârstă pentru un pacient care are nevoie de o coroană dentară. Însă, cu cât problema stomatologică este mai pronunţată, cu atât ai nevoie să o rezolvi mai rapid.

Ia decizia care ţi se potriveşte, din toate punctele de vedere şi fă-ţi o programare la dentist pentru viitoarea lucrare!

Articol redactat de echipa

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *