fbpx

Ce este abcesul dentar? Un ghid complet

PROGRAMĂRI LA

(004) 0787 698 416

abces dentar

Abcesul dentar este o infecție bacteriană acută, ce produce umflături și/sau pungi de puroi, la nivelul dinților. Abcesul evoluează rapid, așa că este și cea mai comună urgență stomatologică. Poate apărea la baza sau în lateralul unui dinte și înroșește şi deformează țesutul ce acoperă zona inflamată.

Pe lângă durerea pulsatilă, uneori de nesuportat pe care o naște, abcesul dentar poate provoca infecții răspândite și extrem de grave. De aceea, imediat ce observi sau simți că ai un abces, trebuie să suni medicul stomatolog, care te va programa cât de repede cu putință.

Pe cât de cunoscut este abcesul, pe atât de puține se știu despre cum și de ce apare. Îți propunem un ghid complet, din care vei afla mai multe despre simptomele abcesului, cum să tratezi durerea acasă și, mai ales, ce implică vizita la stomatolog.

Ce simptome are un abces dentar?

Abcesul este cea mai comună infecție stomatologică dar și cea mai evidentă. El apare drept consecință a unei afecțiuni dentare netratate care, în timp, facilitează accesul bacteriilor în interiorul dintelui sau al gingiei.

  • Cel mai comun simptom este durerea ce pulsează, mai ales la atingerea dintelui.
  • Gingiile sunt roșii și umflate, la fel ca zona obrazului corespondentă dintelui.
  • Umflătura provocată de abces este asemănătoare unui coș şi se află în apropierea dintelui.
  • Conține un puroi consistent galben sau de culoarea sângelui.
  • Poţi avea un gust neplăcut, febră sau o culoare diferită a dintelui.

Abcesul apare cel mai des la persoanele care vizitează stomatologul doar când simt că au nevoie de un tratament, şi nu regulat, așa cum recomandăm.

Cum recunoaştem un abces dentar?

Există trei tipuri de abces.

Periapical

  • Porneşte ca o infecție a nervului şi se formează la vârful rădăcinii dintelui. El este dureros şi periculos.
  • Apare cel mai des din cariile dentare sau în urma traumatismelor.
  • Infecţia se poate extinde rapid în zonele capului şi a gâtului, dacă nu este tratată.

Parodontal

  • Este puternic, vizibil şi prezintă dureri la palpare. Pleacă din structura de suport a osului dentar şi este provocat de pungile parodontale profunde, care se formează în spaţiul dintre gingie şi dinte şi lasă loc bacteriilor.
  • Abcesul este favorizat de prezenţa bolilor parodontale, ce fac ca gingia să se desprindă de suprafaţa dintelui şi pregătesc terenul pentru pungile parodontale.  
  • Netratat, abcesul parodontal poate duce şi la pierderea dintelui afectat. Pungile pot distruge osul alveolar şi ligamentele periodontale (ligamentele ce fac legătura dintre dinte şi os) şi osul alveolar.

Gingival

  • Apare cel mai des la copii şi în absenţa unor pungi parodontale. Îl poţi recunoaşte deoarece este în lateralul dintelui, aproape de marginea gingiei.
  • Bacteriile sau resturile alimentare pătrund în spaţiul subgingival.
  • Acest abces nu afectează dintele, dar infecţia se poate răspândi în organism.

Nu toate aceste tipuri de abces implică simptome imediate sau vizibile în organismul tău. Poţi simţi doar o parte dintre ele. Elementul comun al acestor infecţii este că, dacă nu sunt tratate, în timp pot duce la infecţie generală (septicemie).

Ce poți face acasă, dacă ai un abces dentar

  1. Primul lucru pe care îl poți face, odată ce îți descoperi simptomele, este să-ți faci o programare/să apelezi la un medic stomatolog. Menționează-i că este vorba de un abces dentar, deoarece acesta intră în categoria urgențelor stomatologice comune. Abcesul se poate întinde și poate dezvolta complicații, așa că trebuie tratat cât mai repede.
  2. Până să ajungi la cabinetul dentistului, însă, vei dori să îți ameliorezi durerea. Poți lua medicamente pe bază de ibuprofen sau paracetamol, fără să depășești doza maximă admisă. Citeşte prospectul medicamentului, ca să te asiguri că nu prezintă riscuri pentru corpul tău.
  3. Evită alimentele dure, fierbinți sau reci și mestecă-le încet, pe partea cealaltă față de abces. Folosește o periuță de dinți cu peri moi și evită ața dentară, mai ales în zona dintelui afectat. O alternativă ce te poate ajuta este apa de gură, mai ales dacă are efect antiseptic.  

Atenție: Nu încerca să tratezi complet abcesul acasă. Vei ameliora doar durerea, dar nu vei vindeca și cauza infecției. În plus, nu lua antibiotice fără avizul medicului sau pe lângă tratamentul prescris de către stomatolog.

Ce face dentistul ca să trateze abcesul dentar

Medicul va începe cu tratamentul de urgență, care elimină puroiul în sine și senzațiile de durere sau disconfort.

  1. Prin drenaj, stomatologul va elimina puroiul din abces şi va curăța zona. Drenajul se face printr-o mică incizie deasupra dintelui, sub anestezie locală. Dacă abcesul este unul complex, atunci drenajul are loc prin canalul dintelui afectat sau, cu ajutorul unei chiurete, în pungile parodontale. Scopul acestei faze este îndepărtarea infecţiei şi a ţesutului infectat.
  2. Medicul îți va prescrie un tratament cu antibiotic pentru abces dentar, pe care îl vei lua minim 5 zile, până la vindecarea totală a simptomelor. Apoi, vei fi chemat în cabinet pentru eliminarea cauzei abcesului.
  3. Tratamentul endodontic (de canal) salvează și reconstruiește dintele afectat. În cazuri complexe, dintele poate fi extras.

Complicații şi factori de risc

Ca orice altă infecție, abcesul dentar netratat se va întinde și va afecta dinții din jur. Apoi, poate afecta mandibula și zona capului. În cele mai severe cazuri, infecția se transforma în septicemie, care se împrăștie în tot corpul și poate fi fatală.

Dar ce favorizează apariția abcesului dentar?

  • Igiena dentară precară: Periaj rar, nefolosirea unei ațe dentare;
  • Dieta bogată în zahăr: Consum des de dulciuri și sucuri ce conțin zahăr;
  • Răni sau operații la dinți neîngrijite corespunzător: Acestea sunt locurile în care bacteriile pot pătrunde ușor în dinți sau gingii;
  • Un sistem imunitar slab: Abcesele apar mai ales la cei sub tratament, care suferă de diabet și cei care au un sistem imunitar general slab.

Cum poţi preveni abcesul dentar

Metodele de prevenție a abcesului dentar sunt, de fapt, cele prin care îți protejezi întreaga dantură de probleme. Deci, ce ai de făcut?

  • Periază-ți dinții cel puțin de două ori pe zi, cu o pastă de dinți aleasă împreună cu medicul stomatolog;
  • Folosește ață dentară în fiecare zi;
  • Înlocuiește periuța de dinți la fiecare trei luni sau atunci când dă semne de uzură;
  • Ai grijă ca meniul tău să fie unul sănătos, fără excese de dulciuri;
  • Vizitează-ţi dentistul regulat (cel puțin odată la șase luni) pentru verificări preventive;
  • Programează-te regulat pentru un detartraj dentar și un periaj profesional;
  • Verifică-ţi dantura, în oglindă, cât de des ai ocazia și observă orice schimbare.

Abcesul nu e întâmplător.

Abcesul dentar apare brusc şi vine cu un pachet de simptome agresive. Indiferent de cum se manifestă, abcesul are întotdeauna o cauză ce trebuie rezolvată. Putem vorbi despre o afecţiune netratată, o carie, un traumatism rămas după un tratament aplicat greşit şi altele. Dacă igiena ta dentară nu se bazează pe recomandările de mai sus şi nu eviţi cauzele abcesului, atunci poţi risca să îl dezvolţi.

Le recomandăm tuturor pacienților să nu lase abcesul netratat, chiar dacă simptomele sale se ameliorează. Fiecare problemă are o cauză – la fel este şi în cazul celor dentare. Identificând şi tratând cauza, eviți potențiale complicații şi afecțiuni mai grave decât ţi-ai imagina. 

Articol redactat de echipa

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *