Cu cât aflăm mai multe despre dinţii noştri, cu atât realizăm cât sunt de fascinanţi. Dantura este un mecanism întreg, care lucrează pentru tine. Dar crezi că ştii suficiente informaţii despre dinţii tăi? În acest articol vom explora 19 curiozități despre dinți, de la cât timp petrecem în întreaga viaţă spălându-ne pe dinţi, până la cât de creativi sunt crocodilii în îngrijirea dinţilor.

19 curiozități despre dinți care te vor face să îi privești altfel

 

1. Dentiția temporară se formează înainte de naștere şi apare în jurul vârstei de 6 luni. Totuşi, 1 din 2.000 de copii se nasc cu dinţii erupţi.

 

2. De ce apar cariile? Ne spune istoria. Copiii din era preistorică dezvoltau carii foarte rar, pentru că zahărul era inexistent în regimul lor.

 

3. Cea mai puternică substanţă din corpul nostru este smalţul. Este chiar mai rezistent decât oasele.

 

4. Dacă eşti dreptaci, vei tinde să mesteci mâncarea pe partea dreaptă. Stângacii vor mesteca mai mult pe partea stângă a cavităţii bucale. Cei ambidextri nu au preferinţe.

 

5. Pasta de dinţi există doar de circa 100 de ani. Înainte, oamenii se periau cu cărbune, cenuşă, cretă, suc de lămâie şi altele.  În schimb, prima periuţă de dinţi a apărut în 2.500 – 3.000 Î.Hr, în Egipt. Doar că era… o ramură tocită. Periuţa din păr a fost concepută în China, în 1498.

 

6. Dacă folosim aţa dentară în fiecare zi, într-o viaţă întreagă consumăm peste 8 km de aţă dentară.

 

7. Sportivii pierd circa 5 milioane de dinţi pe an în timp ce sunt pe teren sau în sala de sport.

 

8. Zâmbim în fiecare zi, dar cât de mult? În medie, o femeie zâmbeşte de 62 de ori pe zi, în timp ce bărbatul zâmbeşte de… 8 ori. Dacă amândoi zâmbesc, în medie, de 35 de ori, copiii deţin recordul: 400 zâmbete, la fiecare 24 de ore.

 

9. Totuşi, avem nevoie de 43 de muşchi ca să ne încruntăm şi doar de 17 muşchi ca să zâmbim.

 

10. În medie, petrecem 38,5 zile de-a lungul vieții spălându-ne pe dinți.

 

11. Producem peste 23.600 litri de salivă în toată viața.

 

12. Dacă alternăm mâna cu care ne spălăm pe dinţi, îi vom creşte creierului capacitatea de a deţine controlul asupra muşchilor.

 

13. Ştiai când e ziua dinţilor în România? În zonele rurale, ea era sărbătorită pe 11 iunie. Una dintre tradiţii spunea că cei cu strungăreaţă vor fi mai iubitori decât ceilalţi, în timp ce copiii care aveau dinţi din faţă mai lungi decât restul urmau să fie ambiţioşi.

 

14. De ce trebuie să acoperim vasul de toaletă după ce îl folosim? Potrivit unui studiu, periuţa de dinţi atrage microbii din baie şi din toaletă.

 

15. Molarul unui elefant are o greutate de 2,75 kg. Mai mult, elefanţii îşi schimbă singuri molarii de 6 ori într-o viaţă: şi-i toacă, apoi îi lasă pe cei noi să crească.

 

16. Balena albastră, cel mai mare mamifer de pe glob, nu are dinţi. Ce conţine meniul ei? Doar creveţi.

 

17. Girafele au acelaşi număr de dinţi ca şi oamenii, deşi ele sunt erbivore. Diferența principală? Toţi se află în partea inferioară a cavităţii bucale.

 

18. Crocodilii au stomatologul lor: pasărea pluvian. Ea intră în gura crocodilului, îi curăţă resturile de mâncare rămase între dinţi şi, astfel, îşi completează dieta. Procesul durează mai multe minute, timp în care crocodilul aşteaptă răbdător.

 

19. Melcii au 25 de dinţi, dar toţi se află… pe limbă.

 

Să ne apreciem dinţii

Toate aceste curiozităţi despre dinţi sunt doar câteva dintre toate descoperirile publicate. Ele pot fi completate oricând de sfaturile şi recomandările medicului stomatolog.

Dantura este o parte activă din corpul nostru şi trebuie protejată. Cel mai bun mod de a-ţi îngriji dinţii este vizita regulată în cabinetul dentistului. Fă-ţi o programare şi află şi mai multe despre dinţii tăi!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *