Cariile dentare nu afectează numai adulții. Studii recente au descoperit faptul că un procent semnificativ de copii cu vârsta între 2 și 11 ani dezvoltă cel puțin o carie la nivelul dinților de lapte sau al dinților permanenți. Așa cum știm, cariile apar atunci când bacteriile din gură încep să atace smalțul dinților, ducând astfel la apariția unor cavități. Caria dentară la copii este una dintre cele mai frecvente probleme stomatologice pediatrice. Mai mult, caria de biberon apare la un număr foarte ridicat de copii cu vârsta de aproximativ doi ani.

Caria de biberon, demineralizarea dinților la bebeluși (demineralizarea dinților de lapte) sunt afecțiuni ce trebuie sesizate cât mai timpuriu, pentru ca medicul stomatolog să intervină eficient. Așa cum știm, o igienă orală corespunzătoare în copilărie va duce la o sănătate orală adecvată la vârsta adultă.

Astăzi vom discuta despre caria dentară la copii și cauzele principale care duc la apariția acestor afecțiuni stomatologice în funcție de vârsta copilului și de tipul de carie identificată.

1. Caria de biberon – Simptome și Cauze

Caria de biberon, cunoscută și sub numele de caria de suzetă, apare în general la bebeluși. Dacă te-ai întrebat vreodată de ce se strică dinții de lapte, răspunsul este simplu: în gurița bebelușului apar dezechilibre bacteriene. În general, copiii și adulții sănătoși nu suferă de pe urma faptului că în cavitatea bucală trăiesc milioane de bacterii și microbi.

Problema apare atunci când unele populații de astfel de organisme devin foarte numeroase, iar alte populații se împuținează. Cariile care apar în urma acestor dezechilibre sunt asimptomatice la început. Dacă nu sunt tratate la timp, apare sensibilitatea la cald/rece și dulce, durerea și starea generală de disconfort a bebelușului.

Simptomele principale ale cariei de biberon

Caria de biberon este ușor de recunoscut, deși mulți părinți o ignoră. Afecțiunea poate duce la distrugerea completă a dintelui sau apariția unor infecții dentare (inflamarea gingiei, apariția pungilor de puroi etc.). Procesul dezvoltării unei carii de biberon/suzetă cuprinde următoarele etape:

Cauzele principale asociate cu caria de biberon

Atunci când vorbim despre dinți de lapte, trebuie să știm și că alimentația și starea de sănătate a mamei pe parcursul sarcinii au jucat un rol important în sănătatea orală a nou-născutului. Multe dintre defectele de demineralizare ale dinților la copii apar în perioada intra-uterină, iar dinții de lapte vor erupe cu aceste vulnerabilități. Dincolo de aspectele acestea, însă, caria de biberon/suzetă este asociată cu următoarele cauze frecvente:

  1. Alăptarea copilului peste vârsta de 1-1/2 ani;
  2. Folosirea excesivă a biberonului (culcarea copilului cu un biberon cu lapte sau suc natural);
  3. Folosirea excesivă a suzetei;
  4. Obiceiul de a înmuia suzeta (tetina biberonului) în miere, lapte îndulcit, alimente/sucuri dulci;
  5. Obiceiul de a hrăni copilul cu lapte/ceai îndulcit;
  6. Ignorarea unor rutine zilnice în ceea ce privește igiena orală a bebelușului încă de la apariția primului dinte de lapte.

Prevenția cariilor de biberon și eliminarea cauzelor

Medicii stomatologi recomandă părinților o serie de rutine de igienă orală care ar trebui implementate odată cu apariția primului dinte de lapte. Chiar dacă bebelușul se naște cu o serie de predispoziții la carii și afecțiuni dentare, acestea pot fi prevenite timpuriu. Părinților li se recomandă:

Tratamentul profilactic (de prevenție) al cariilor la copii și controlul stomatologic periodic trebuie să devină o rutină pentru părinți. Astfel, copilul va învăța încă de mic importanța igienei orale va achiziționa comportamente și obiceiuri de igienă orală care îl vor ajuta pe tot parcursul vieții de adult.

2. Caria la Copii în Cazul Dinților Definitivi

Specialiștii ne asigură de faptul că o carie de biberon nu afectează și dinții permanenți dacă ea a fost tratată la timp, iar părintele a eliminat cauzele principale ale apariției acestui tip de afecțiune dentară infantilă. Cu toate acestea, părinții trebuie să fie conștienți de faptul că un copil care a prezentat carii de biberon va avea o predispoziție la afecțiuni similare și la nivelul dinților definitivi. În acest punct, esențială devine educația copilului în a dezvolta o igienă orală corespunzătoare. Desigur, cariile dinților permanenți sunt asociate și ele cu o serie de cauze, părinții fiind cei mai în măsură a le elimina. Principalele cauze ale apariției cariilor la copii cu vârsta de peste 5-6 ani pot fi rezumate astfel:

1. Dieta necorespunzătoare

Chiar dacă un copil urmează pașii corecți ai unei igiene orale eficiente (periaj dentar, folosirea aței dentare etc.), el totuși poate dezvolta carii din cauza unei diete neechilibrate. Riscul apariției cariilor dentare la copii, precum și măcinarea dinților la copii sunt asociate cu o alimentație bogată în zaharuri și carbohidrați rafinați. Bacteriile deja existente în cavitatea bucală a copilului interferează cu zaharurile din alimente, ducând la crearea unui mediu acid care atacă smalțul dinților și determină apariția cariilor. Alimentele care cresc riscul cariei la copii pot fi catalogate astfel:

În ceea ce privește alimentația corectă a copilului, specialiștii ne avertizează și asupra faptului că nu este suficient să eliminăm astfel de alimente sau băuturi din dieta celui mic. Un factor important căruia trebuie să îi acordăm atenție este și frecvența meselor și a ingerării de lichide. Cu cât un copil bea sau mănâncă mai des (fără a-și îngriji dantura între mese), cu atât este mai expus riscului de a dezvolta carii. De aceea, este bine să ne educăm copiii să își clătească gura cu apă cu fluor între mese sau după ce au băut un lichid. Folosirea aței dentare este și ea importantă între mese sau după luarea unei gustări.

2. Prezența unor probleme medicale

Unele probleme medicale favorizează apariția cariilor la copii. De exemplu, copiii cu diverse alergii sunt mai susceptibili la carii deoarece sunt înclinați să respire pe gură, ceea ce duce la scăderea fluxului salivar – o cauză frecventă a apariției cariilor.

De asemenea, astfel de factori favorizanți ai cariilor apar și la copiii cu probleme ORL care prezintă o greutate în a respira pe nas, preferând să respire pe gură. Mai mult, copiii cu astm și alte dificultăți respiratorii sunt mai predispuși la carii în cazul în care folosesc un inhalator. Datorită substanțelor active din inhalatoare, dinții pot avea direct de suferit.

3. Ignorarea unor rutine obligatorii de sănătate orală

Precum spuneam și la început, cavitatea bucală a unui copil (și a oricărui adult, de fapt) reprezintă un mediu încărcat de bacterii și alți agenți patogeni. În timp, aceștia pot duce nu numai la apariția cariilor, măcinarea dinților la copii, uneori chiar și la ruperea dinților de lapte, ci și la inflamații și infecții. De aceea, instaurarea unui regim de igienă orală corespunzătoare încă din primul an de viață este o condiție necesară și obligatorie pentru o sănătate orală adecvată pe tot parcursul vieții.

Caria dentară la copii – Igienă orală, Tratament și Considerații Finale

Ca părinți, suntem mereu preocupați de starea de sănătate a copilului, iar sănătatea orală este extrem de importantă. Tratamentul preventiv include:

Tratamentul curativ este introdus atunci când cariile sunt deja formate. Plombarea dinților de lapte este o opțiune, dar o astfel de intervenție se va realiza numai la recomandarea medicului stomatolog care se ocupă de copil. Desigur, dorința oricărui părinte este aceea de a elimina cauzele cariei dentare la copii și de a nu ajunge la intervenții de acest tip, indiferent dacă vorbim despre dinți de lapte sau dinți definitivi.

Dacă ai și alte întrebări sau nelămuriri cu privire la caria dentară la copii nu ezita să ne contactezi sau să ne ceri ajutorul!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *