O dantură completă are 32 de dinți sau 28, după eliminarea mereu problematicilor molari de minte. Dacă dinții și măselele tale nu însumează una dintre variantele de mai sus, atunci este posibil să te regăsești în următoarele situații de mai jos. În acest caz, te invităm să descoperi tot ce implică un implant dentar, într-o călătorie de la problemă către soluție.

De ce să iei în calcul un implant dentar

Ce înseamnă un implant dentar

Implantul este un șurub de titan, ce se introduce în osul maxilar și ține loc de rădăcină pentru dintele înlocuit. Peste implant, dentistul va aplica o coroană dintr-un mix de ceramică și zirconiu.

Există două tipuri de implant dentar, însă decizia finală va fi luată în cabinet, împreună cu stomatologul tău. Cel mai comun implant este cel endostal (înșurubat în os). Cel subperiostal (plasat sub os) este potrivit pacienților cu o înălțime osoasă care face imposibilă purtarea unei proteze.

5 avantaje pe care ți le oferă implantul dentar

  1. Vei avea un zâmbet mai larg și mai multă încredere în tine, deoarece coroanele folosite pentru a completa implantul sunt asemănătoare cu dinții reali. Dantura va fi, din nou, completă, iar periajul va fi mai natural. Zâmbetul poate fi și unul dintre motivele pentru care pășești în cabinetul stomatologului, iar factorul estetic poate fi decisiv în privința unui tratament.
  2. Masticația va fi diferită, pentru că nu vei mai avea un spațiu căruia să trebuiască să îi acorzi atenție. Deși mâncarea tare nu este recomandată, vei avea mai multă libertate în mestecarea alimentelor. De multe ori, pacienții cu dinți lipsă mestecă alimentele pe o parte, iar această opțiune le poate cauza probleme cu dantura.
  3. Dicția este mai clară cu o dantură completă. Deși nu întotdeauna îți dai seama, dicţia are de suferit. Cu o dantură completă vei pronunța cuvintele mai clar, în mod natural. Fața va avea o poziție naturală, deoarece nu există spații care să modifice aspectul pielii.
  4. Spre deosebire de punte, un implant dentar va înlocui spațiul lăsat liber de către dintele lipsă, acolo unde era rădăcina lui. Astfel, vei completa dantura fără să cauzezi daune în jurul dinților eliminați. Atunci când stomatologul îți construiește o punte, pilește dinții din jur și aplică lucrarea pe ei și pe spațiul lipsă. În cazul implantului, dinții nu sunt afectați.
  5. Un implant dentar nu are nevoie de reabilitare. După operația de implantare, vei avea o perioadă de acomodare în care osul și gingia se refac. Aceasta poate să dureze chiar și patru luni. Apoi, stomatologul plasează coroana artificială sau proteza pe implant, pentru ca acesta să aibă aspectul unui dinte natural.  De atunci încolo, verificarea implantului se va face ca parte a consultului regulat necesar. Nu ai nevoie să vizitezi dentistul pentru implant, în mod special.

Mituri și adevăruri despre implantul dentar

Orice producedură medicală are dezavantajul că aduce cu sine mituri şi păreri auzite de la oameni care au avut, la un moment dat, o conversaţie cu un pacient sau cunosc pe cineva. Însă, acele opinii intră în categoria miturilor, de cele mai multe ori. Deci, ce se spune despre implantul dentar?

Mit: Există riscuri.

Adevăr: Potrivit specialiștilor, rata de succes a unui implant dentar este de 95 – 99%. Procentajul este obţinut pe baza verificărilor făcute chiar şi după 10 ani de la intervenţia chirurgicală. Durata de viaţă a unui implant este de peste 10 ani, iar rezistenţa acestuia ţine de igiena orală şi alimentele consumate de către pacient. Deşi implantul înseamnă restricţii, acestea se limitează la alimente tari, ce pot afecta lucrarea. Implantarea nu prezintă riscuri mari pentru pacient.

Mit: Doare.

Adevăr: Inserția unui implant dentar se face printr-o intervenție chirurgicală. Procedura durează, în medie, 60 de minute. Însă, stomatologia a evoluat suficient încât să elimine cât mai mult din durerea sau disconfortul acesteia. Implantul este plasat în osul maxilar, însă acesta este verificat regulat de către dentist, astfel încât intervenția să nu aibă complicații. Nu, implantul nu este dureros.

Mit: E scump.

Adevăr: Dacă sănătatea ar avea un preț, atunci s-ar adeveri vorbele bătrânilor, care spun că suntem prea săraci ca să ne permitem lucruri ieftine. Costul unui implant dentar poate fi ridicat, în comparație cu o punte care doar acoperă spațiul liber lăsat de dinte, nu umple și rădăcina acestuia. Împreună cu beneficiile unui implant pe termen lung, putem spune că acesta are un raport calitate – preț în favoarea pacientului.

Dantură frumoasă dar, mai ales, completă

Un implant dentar înseamnă un spațiu acoperit, într-un mod cât mai apropiat de cel natural. Pe lângă beneficiile estetice ale unui zâmbet complet, implantul te protejează de potențiale mișcări ale dinților către spațiul liber și dezechilibre ce pot duce la pierderea lor.

Stomatologii sunt la curent cu noutățile din domeniu, astfel încât procedura de inserție să decurgă fără disconfort sau dureri. Pe lângă avantajele tehnologiei, stomatologia beneficiază și de medici care au grijă ca pacientul să se simtă cât mai confortabil pe scaunul dentar. Implantul dentar nu reprezintă o investiție sau o opțiune ci, mai degrabă, o metodă prin care îți poți proteja dantura, gingiile și osul maxilar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *