Aparatul dentar este instrumentul care îţi modifică poziţia dinţilor şi muşcătura. Pe lângă efectul estetic al unei danturi drepte, aparatul te ajută şi să îţi cureţi mai bine dinţii şi să îi protejezi de carii. Trebuie doar să îl porţi pentru o perioadă determinată şi să urmezi indicaţiile ortodontului.
Problemele dentare ortodontice se pot corecta încă din copilărie. În plus, pe lângă opţiunile despre care vom vorbi mai jos, copiii pot alege şi un aparat dentar mobil. Ortodonţii recomandă acest tip de aparat, mai ales dacă cei mici mai au o parte din dinţii de lapte.
Aparatul este un tratament exclusiv pentru anumite probleme, deoarece:
- Aliniază dinţii strâmbi, cu forme incorecte, înghesuiţi sau îndepărtaţi;
- Reface muşcătura incorectă;
- Corectează maxilarul aliniat greşit.
Lipsa unui aparat dentar, atunci când este necesar, poate să aibă mai multe consecinţe. Din cauza dinţilor aglomeraţi, care sunt dificil de curăţat, se adună placă bacteriană şi tartru, care favorizează apariţia cariilor. Apoi, pot rămâne resturi de mâncare în zone inaccesibile, ce duc la o respiraţie urât mirositoare. Dar cum îţi poţi da seama dacă ai nevoie de un aparat dentar, înainte să ajungi în cabinetul ortodontului? Există simptome pe care le poţi verifica acasă şi confirma cu medicul.
1. Verifică poziţia dinţilor
Este uşor de constatat dacă ai dinţii drepţi sau strâmbi, dacă poziţia lor este vizibil incorectă. La fel este şi în cazul dinţilor înghesuiţi sau îndepărtaţi. Poţi testa dacă distanţa dintre dinţii tăi este cea corectă cu aţa dentară, în oglindă.
- Dacă aţa trece greoi printre dinţi, atunci poţi avea dinţi înghesuiţi.
- Însă, dacă pare să aibă prea mult loc şi “joacă” printre dinţi, atunci distanţa dintre ei este mai mare decât ar trebui.
Recomandare: Înghesuirea dentară poate să ducă la situaţii dureroase, în care dinţii nu au loc să erupă. Soluţia poate fi aparatul dentar metalic. Este cel mai răspândit tip de aparat – vizibil, dar rezistent – şi cel mai convenabil din punct de vedere financiar.
2. Examinează-ţi muşcătură
Tot în oglindă, verifică-ţi muşcătura, însă dintr-un gest rapid, fără să încerci să modifici poziţia dinţilor. O muşcătură corectă înseamnă că dinţii de sus se potrivesc perfect pe cei de jos. În caz contrar, te încadrezi într-una dintre situaţiile de mai jos.
- Supraocluzie verticală: Dinţii frontali superiori sunt în faţa celor frontali inferiori;
- Ocluzie adâncă: Dinţii inferiori sunt vizibil acoperiţi de cei inferiori;
- Ocluzie dentară inversă: Dinţii frontali inferiori sunt în faţa celor superiori;
- Malocluzie pe linia mediană: Centrul dinţilor superiori nu se potriveşte cu cel al dinţilor inferiori;
- Ocluzie deschisă: Dinţii din spate se potrivesc, dar cei frontali nu.
Recomandare: Poţi opta pentru un aparat dentar ceramic, dacă îţi doreşti un model care să nu iasă în evidenţă. Firul stomatologic este din metal, iar brackeţii care se fixează pe dinţi au culori cât mai naturale. Cea mai comună problemă a sa este că brackeţii pot cădea, însă sunt uşor de înlocuit.
3. Fii atent la resturile alimentare
Nu ar trebui ca dinţii tăi să conţină resturi alimentare după o clătire cu apă de gură sau un periaj. În cazul dinţilor înghesuiţi, situaţia este frecventă. Verifică dacă îţi rămân resturi alimentare des şi observă cât de greu le elimini. Resturile se acumulează în aceleaşi locuri dintre dinţi.
În schimb, resturile alimentare pe care nu le observi pot rămâne între dinţi, formează placă bacteriană şi duc la un miros neplăcut. Dacă observi acel miros, iar dantura pare sănătoasă, este posibil să ai resturi în zone inaccesibile, din cauza poziţiei incorecte a dinţilor.
Recomandare: Poţi rezolva această problemă cu un aparat dentar safir, care este confortabil şi rezistent. Proprietăţile sale nu se schimbă în timp, iar structura brackeţilor este una confortabilă.
4. Observă dacă ai dureri de maxilar
Durerile de maxilar apar pentru că maxilarul nealiniat pune presiune continuă pe articulaţia temporo-mandibulară (articulaţia din faţa urechilor, între mandibulă şi osul craniului) şi provoacă tensiuni.
Durerile apar fie regulat, fie atunci când mesteci. Dacă ai aceste dureri, dar nu şi alte simptome, comunică-le medicului ortodont, deoarece poţi avea nevoie de un aparat care să corecteze poziţia maxilarului.
Recomandare: Aparatul dentar lingual este o soluţie optimă pentru maxilar, deoarece este montat pe partea interioară a dinţilor. Cei din jur nu îl vor observa şi reprezintă o opţiune mai convenabilă decât aparatul invizibil.
5. Studiază-ţi pronunţia
Dacă nu ai niciuna dintre simptomele de mai sus, însă ai o pronunţie uşor sâsâită, poţi avea dinţi incorect aliniaţi sau o malocluzie.
Recomandare: Pentru o astfel de problemă şi în cazul în care viaţa socială te împiedică să porţi un aparat dintre cele de mai sus, poţi opta pentru un aparat dentar invizibil. Aparatul invizibil constă în gutiere transparente, ce permit doar anumitor dinţi să se deplaseze. Deşi este mai costisitor, aparatul este transparent şi discret.
La ce să te aştepţi de la un aparat dentar
Poţi alege, împreună cu ortodontul, dintre aparatele dentare de mai sus, în funcţie de nevoi şi preferinţe. Înainte să îţi faci programare, iată cele mai comune întrebări pe care pacienţii le adresează medicilor:
- Cât trebuie purtat aparatul dentar? Timpul de purtare este între şase luni şi doi ani, în funcţie de tratamentul pe care ţi-l stabileşte ortodontul.
- Cât costă aparatul dentar? La Rana Art Dent, un aparat dentar are preţuri între 2.500 lei/arcadă (aparat fix metalic) şi 5.000 lei/arcadă (aparat autoligaturant – lingual estetic).
- Aparatul dentar schimbă fizionomia feţei? Da, însă o schimbă în bine. Fizionomia va fi mai armonioasă şi mai echilibrată, pentru că este corectată.
- Cât durează montarea unui aparat dentar? Aparatul metalic se montează în circa o oră însă, pentru alte modele, acest timp poate scădea.
- Ce opţiuni mai au cei mici?
Soluţia cu efecte permanente
Tratamentul pe bază de aparat dentar este unul pe termen lung, însă efectele sale sunt permanente: corectează fizionomia şi poziţia dinţilor, iar riscul apariţiei cariilor scade. Medicul ortodont îţi va explica în detaliu cum trebuie să îngrijeşti aparatul.
Dacă ai oricare dintre simptomele de mai sus, fă-ţi o programare la medic şi vei afla ce posibilităţi ţi se potrivesc. După tratament, te poţi bucura de un zâmbet sănătos şi corect.