Atunci când vine vorba despre intervenții stomatologice, unul dintre primele lucruri pe care trebuie să le știm este acela că putem beneficia de un mare număr de astfel de tratamente, printre care și cel cosmetic. În ultimii ani se vorbește din ce în ce mai des despre fațete dentare – soluții rapide care îmbunătățesc vizibil și eficient atât estetica dinților cât și funcționalitatea acestora.

Mulți dintre noi am auzit despre fațete dentare care necesită o pregătire prealabilă a dinților, precum și despre fațete dentare fără șlefuire (denumite uneori “no prep” sau fațete dentare Lumineers). Astăzi vom discuta în detaliu despre fațetele dentare pentru a afla cine și în ce condiții ar putea beneficia de o astfel de procedură cosmetică.

Fațete dentare – Definiție

Fațetele dentare reprezintă pelicule subțiri de porțelan (pe bază de oxid de zirconiu) sau material compozit, realizate în laboratorul de tehnică dentară cu ajutorul unor sisteme tehnologice computerizate certificate, folosite pentru a recrea aspectul natural al dinților, fiind apoi cimentate de către medicul specialist pe suprafața vizibilă a dinților (și în special pe suprafața celor implicați în zâmbet).

Când ai nevoie de fațete dentare?

Înainte de a te decide în legătură cu tipul de fațetă dentară pe care ți-l dorești, trebuie să afli dacă ești un candidat eligibil pentru acest tip de procedură cosmetică. Fațetele se utilizează în general pentru a modifica forma, culoarea, lungimea și mărimea dinților, oferind o schimbare pozitivă majoră a aspectului general al danturii unei persoane.

Deși mulți consideră fațetele dentare un moft cosmetic, pentru foarte mulți pacienți ele reprezintă o necesitate, deoarece contribuie în mod direct și decisiv la sănătatea orală a unei persoane și chiar la starea de sănătate generală a acesteia.

Uneori se vehiculează ideea că unii pacienți solicită aplicarea fațetelor dentare pentru a-și albi dinții. O astfel de decizie finală îi aparține însă medicului stomatolog, care nu poate prescrie o astfel de intervenție decât dacă pacientul întrunește condițiile ce reclamă necesitatea aplicării de fațete.

În cazul albirii dinților, medicul stomatolog recomandă în general un tratament cosmetic de albire, care este mult mai rapid, mai ieftin și mai puțin invaziv.

Așa cum spuneam mai sus, chiar dacă fațetele dentare sunt o cale sigură către un zâmbet superb, nu toți pacienții pot beneficia de o astfel de intervenție. Hai să vedem în continuare indicațiile generale ale fațetelor dentare:

Dacă prezinți una sau mai multe probleme de acest tip, fațetele dentare pot fi o soluție pe termen lung. Cu toate acestea, spuneam mai devreme despre unele criterii de eligibilitate. Atunci când mergi la cabinetul dentar, specialistul va efectua mai întâi un control amănunțit și o anamneză. În unele situații este nevoie de un alt tip de tratament dentar, premergător celui cu fațete. Hai să vedem când NU sunt recomandate fațetele dentare și ce trebuie să faci în astfel de situații.

Ce condiții mai trebuie să îndeplinești pentru a beneficia de fațete dentare?

Indiferent de ce fel de procedură cosmetică discutăm, mai trebuie să îndeplinești cel puțin două condiții necesare și obligatorii pentru a beneficia de aceasta:

Fațete dentare – Pro și Contra

Pentru că vorbeam mai sus de expectanțe și de abordarea realistă a acestui tip de serviciu, hai să vorbim acum de avantajele și dezavantajele fațetelor dentare, urmând ca apoi să le abordăm separat, în funcție de tipul lor.

Avantajele fațetelor dentare

Fațetele dentare au devenit foarte populare în ultimii ani datorită avantajelor evidente pe care le aduc. Hai să le vedem împreună!

Dezavantajele fațetelor dentare

Ca orice tratament, și aplicarea fațetelor dentare vine cu o serie de dezavantaje pe care trebuie să le iei în considerare. În general, acestea pot fi descrise astfel:

Vrei să afli mai multe despre fațete dentare, procedură, indicații și soluții alternative? Nu ezita să ne contactezi sau să ne vizitezi la cabinet!

Clinica Stomatologica si Implantologie Dentara Rana Art Dent Bucuresti Sector 4

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *