fbpx

Extracția dentară: înainte, în timpul și după

PROGRAMĂRI LA

(004) 0787 698 416

extractia dentara

EXTRACȚIA DENTARĂ:

Cu fiecare tratament, stomatologii caută să vindece dintele, în loc să îl elimine. Însă, în unele cazuri, singura soluţie rămâne extracţia dentară. Procedura în sine poate fi simplă sau chirurgicală (în cazul în care medicul nu are acces la dinte). Întrebările din jurul ei sunt multe.

Ne-am propus să răspundem la cât mai multe dintre ele şi să oferim un ghid complet al fiecărei etape din procedura de extracţie dentară.

 

Înainte de extracţia dentară: Cum să te pregăteşti

Vei afla de necesitatea unei extracţii după ce stomatologul îţi interpretează radiografia dentară. Medicul îţi va spune motivele pentru care această procedură este necesară şi te vei programa ulterior pentru extractie sau ea se întâmplă pe loc. În primul caz, înainte de extracția de dinte sau măsea:

  • Trebuie să îți informezi dentistul despre istoria medicală și tratamentele luate în prezent sau recent. Acestea includ antibiotice, medicamente pentru afecţiuni cronice şi anti-inflamatoare. Stomatologul trebuie să ştie dacă ai un sistem imunitar scăzut sau dacă ai suferit vreun infarct miocardic în ultimele luni.
  • Spune-i medicului și dacă ai avut experiențe neplăcute în trecut legate de extracții dentare – sângerări prelungite, reacții alergice sau alte complicații fizice ori psihice.
  • Întreabă-ți stomatologul despre ce implică procedura. Astfel vei şti la ce să te aştepţi şi ce vei simţi în timpul extracţiei. Anestezia locală amorţeşte zona. Nu vei simţi durere, însă vei avea o senzaţie de presiune, atunci când medicul extrage dintele.  
  • Dacă ai o anxietate legată de anestezie, atunci stomatologul îți poate aplica și un spray sedativ.
  • Sunt șanse ca stomatologul să îți prescrie antibiotic înainte și/sau după intervenție, așa că în ziua extracției nu trebuie să consumi alcool și să fumezi.
  • Pentru ca efectul anesteziei să nu fie diminuat, se recomandă să nu consumi cafea sau băuturi pe bază de cola, în ziua intervenției.

Ce se întâmplă în timpul extracţiei dentare

Pașii de mai jos se referă la extracția simplă, în cazul în care dintele este în totalitate vizibil.

  1. Înainte de extracție, stomatologul îți aplică un anestezic local, cu ac atraumatic.
  2. După ce anestezia își face efectul simțit, începe extracția propriu-zisă.
  3. Cu ajutorul instrumentelor specifice, stomatologul lărgește alveola dentară (locul unde se află rădăcina dintelui).
  4. Apoi, se secționează ligamentul ce face legătura dintre dinte și os și, astfel, dintele este eliberat.
  5. Dintele este scos cu un clește, plaga proaspăt creată se strânge, iar medicul aplică comprese până când hemoragia se oprește.

Aceasta este procedura standard de extracţie simplă. Cea chirurgicală se aplică pentru o măsea de minte inclusă (care nu se vede parțial sau deloc), dinți cu anchiloză dento-alveolară (o tulburare de erupție ce poate apărea la dinții temporari) sau resturi de rădăcini rămase în os. Medicul va folosi mai multe instrumente de extracție, însă procedura nu implică durere. Extracția poate fi făcută de către stomatologul tău sau în salonul de chirurgie dentară.

După extracţia dentară: Cele mai frecvente întrebări

Suntem obişnuiţi ca, după extracţie, pacienţii să fie surprinşi că nu au simţit durere. Însă, procesul nu se opreşte aici. Pentru ca procedura să nu aibă complicaţii, ai nevoie să respecţi indicaţiile medicului şi răspunsurile de mai jos. Aici găseşti cele mai comune întrebări pe care le auzim de la pacienţi.

7 răspunsuri legate de extracţia dentară

  • Cât durează procesul? Procedura poate să dureze între 30 de minute şi o oră, în funcţie de tipul de extracţie şi pacient.
  • Cât durează vindecarea de după extracţie? Perioada de vindecare durează, în medie, 24 de ore. Poţi resimţi durere, după ce trece efectul anesteziei. Acesta se tratează cu analgezic. Dacă aceasta apare după două – trei zile, atunci trebuie să consulţi medicul, deoarece poate arăta o complicaţie.
  • Ce trebuie să fac și să nu fac în ziua extracției? Nu poți conduce, deoarece anestezia reduce reflexele. Ţine pansamentul strâns cât timp îţi recomandă medicul şi nu încerca să atingi zona. Cheagul de sânge grăbeşte vindecarea rănii şi poate fi afectat. Nu face antrenamente sportive şi nu peria dinţii în ziua extracţiei.
  • Cât durează sângerarea, în cazul în care apare? Poate apărea o uşoară hemoragie, dacă nu respecţi recomandările medicului. Aceasta poate trece cu o clătire uşoară a gurii sau dacă pui o compresă pe plagă sau pe obraz.
  • Ce pot mânca și ce nu pot mânca după ce îmi este scos dintele? Poţi începe să mănânci doar atunci când se încheie efectul anesteziei. Evită mâncărurile dure şi fierbinţi. În primele 24 de ore, evită consumul de alcool, ceai, cafea, lapte şi lactate ori brânzeturi. Nu fuma în acest interval.
  • Diferă procesul dacă este vorba de o măsea? Efectele extracţiei unei măsele vor fi diferite doar la mestecarea mâncării, în perioada de după intervenţie.
  • Care sunt particularitățile extracției pentru dinții de lapte? Extracția dinților temporari nu implică proceduri în plus. Însă, stomatologii nu recomandă procedurile aplicate acasă, prin metode abuzive și dăunătoare. Medicul trebuie să facă extracția la momentul potrivit, atunci când dinții definitivi sunt pregătiți să erupă.

Ce mai trebuie să ştii

Extractia dentara este, în unele cazuri, necesară. Ea nu este, însă, finalul tratamentului. Dintele extras lasă un spaţiu liber în care rădăcinile dinţilor vecini se pot deplasa. Noi, stomatologii, te informăm despre schimbările pe care le implică o extracție, dar și cum și când poți acoperi acel spațiu.

Stomatologul îţi va explica detaliat ce paşi sunt urmaţi înainte şi după procedură. Astfel, vei observa şi că părerea celor care susţin că extracţia este dureroasă este nefondată. Tehnologia ne demonstrează că sunt șanse ca acei pacienți să nu fi vizitat dentistul pentru acea procedură, în ultimul timp.

Va asteptam la o Consultatia Generala!
? Programari la: 0787 698 416

Website: https://rana-art-dent.ro/

? Strada Lânăriei, nr. 5, sector 4, București, România
Google Maps >>> http://bit.ly/2M0j4OH

Articol redactat de echipa

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *