Implanturile dentare au căpătat din ce în ce mai multă popularitate, fiind în cele mai multe cazuri soluția primordială a pacienților care necesită înlocuirea dinților ce lipsesc din varii motive. Un implant dentar nu aduce doar beneficii estetice, ci joacă un rol mult mai important la nivelul sănătății orale. Pentru toți cei care s-au gândit măcar o dată la implanturile dentare și vor să știe mai multe informații, am adunat tot ce trebuie să aflați despre un implant dentar, de la scopul, factorii care îl pot influența și până la compatibilitatea acestuia cu organismul pacientului. 

Ce sunt implanturile dentare

Implanturile dentare sunt dispozitive medicale din zirconiu, titan sau alte materiale 100% compatibile cu organismul uman, ce au ca scop înlocuirea rădăcinii unui dintre pierdut. Pacientul simte implantul exact ca pe un dinte normal și nu există o diferență vizibilă între acesta și ceilalți dinți. Sunt recomandate tuturor pacienților cu vârsta de peste 18 ani, dar este necesară o monitorizare cu ajutorul unor biotehnologii prin care se poate verifica compatibilitatea implanturilor cu organismul. 

Pe lângă beneficiile estetice, implanturile dentare restaurează funcțiile cavității bucale și ajută la prevenirea apariției unor probleme e sănătate conexe, cauzate de lipsa dinților. 

 

De ce sunt necesare implanturile dentare

Implanturile dentare pot fi luate în considerare inclusiv atunci când pacientul încă are dinții, dar rădăcina acestora a ajuns în stadiul în care afectează sănătatea orală. Implanturile dentare îndeplinesc o serie de funcții:

  • Ajută la restaurarea funcției de masticație, cu care se confruntă un număr foarte mare de pacienți
  • Contribuie la restaurarea aspectului și funcțiilor aferente cavității orale, evitând în acest fel migrarea dinților rămași sau resorbția osului
  • Redau zâmbetul pacienților și încrederea în sine pentru că nu mai trebuie să ascundă lipsa dinților

 

Tipuri de implanturi

În funcție de bugetul pacientului, de nevoile și de structura osoasă a cavității bucale, se alege una dintre variante:

  • Implant ROOTT – produse în Elveția
  • Implant Megagen – produse în Coreea
  • Implant Bredent –  produse în Germania

 

Cum alegem implanturile dentare

Implanturile dentare nu trebuie să fie un simplu capriciu al pacientului, ci în momentul în care se stabilește că este necesar se ține cont de o serie de aspecte:

  • Indicația implantului dentar și eliminarea oricărei alternative
  • Nivelul de experiență al medicului implantolog
  • Calitatea implanturilor și a materialelor utilizate
  • Poziția implantului pe os
  • Rata de succes a clinicii alese 

 

Care sunt etapele unui implant dentar?

  1. Consultația

    – în cadrul căreia se decide dacă pacientul este eligibil pentru un implant și primește o serie de recomandări referitoare la efectuarea unor analize suplimentare sau a recoltării de sânge necesar pentru implementarea tehnologiei cu membrană PRF.

  2. Pregătirea gingiei și a osului

    – în această etapă se poate folosi una dintre cele mai moderne proceduri, tehnologia cu plasmă sangvină (membrană PRF) sau procedura de sinus lift. Membrana PRF se obține prin recoltarea se sânge de la pacient și în urma transformării sale stabilizează implantul și vindecă țesuturile. În schimb, procedura de sinus lift este aleasă atunci când poziția sinusurilor nu permite introducerea corectă a unui implant dentar și presupune elevarea membranei sinusale. 

  3. Inserarea implantului

    – în acest pas se introduce rădăcina din titan a viitorului dinte în țesutul osos, pentru care pacientului îi este prescris un tratament post-operator ce accelerează vindecarea. 

  4. Îndepărtarea firelor

    – firele de sutură se îndepărtează la 7 zile după introducerea implantului.

  5. Atașarea unui bont temporar

    – după 3-6 luni de la implant, ce trebuie menținut vreme de 7-14 zile.

  6. Aplicarea coroanei pentru implantul dentar

    – este etapa la care se ajunge după câteva luni, timp în care medicul a concluzionat că implantul se poate finaliza.

 

Reacția organismului în urma implantului

După cum bine știm, fiecare organism este diferit, iar reacțiile sale la diverși stimuli pot fi în aceeași măsură diferite. Pe lângă durerile locale, pacientul se poate confrunta și cu umflături după implantul dentar, lucru care provoacă un mare disconfort fizic și emoțional, însă într-un interval de câteva zile acestea se reduc considerabil. 

Pentru ca întregul proces să fie mai ușor pentru pacient, se pot lua o serie de măsuri:

  • Sterilizarea eficientă a instrumentelor folosite
  • Recomandarea antiinflamatoarelor, antihistaminicelor și a analgezicelor
  • Prescrierea unui antibiotic și a unui antifungic cu 24 de ore înainte de implant
  • Aplicarea compreselor cu gheață și spălăturile
  • Evitarea consumului de lactate – din cauza conținutului de bacterii acestea pot pătrunde în canalele sanguine

 

Informații esențiale despre implanturile dentare

Intrebari si raspunsuri

Majoritatea pacienților evită varianta unui implant dentar de teamă, dar și pentru că nu știu cum se vor simți după această procedură. Printre cele mai comune curiozități legate de acestea se numără:

  1. Este o procedură dureroasă? – procedura de introducere a implantului se poate compara cu o extracție dentară și se realizează întotdeauna cu anestezie.
  2. Cât timp persistă durerile? – fiecărui pacient îi este prescrisă o medicație pentru reducerea durerilor, iar disconfortul poate dura aproximativ 48 de ore.
  3. Care sunt restricțiile alimentare? – după montarea șurubului de titan gingia se umflă, iar alimentele solide trebuie evitate, dar în câteva zile se poate reveni la alimentația obișnuită.
  4. Cât durează întregul proces? – de la consultația inițială și până la aplicarea coroanei pot trece până la 6-9 luni.
  5. Există indicații de îngrijire a implantului până la montarea coroanei? – pe lângă regulile generale de igienă dentară nu este nevoie de nimic în plus, iar medicul oferă toate aceste informații pacienților.
  6. Care este rata de succes a implantului dentar? – datorită tehnologiilor și a materialelor folosite putem discuta de o rată de succes de 95-98%.
  7. Cât rezistă un implant dentar? – garanția producătorilor este că implanturile de titan sunt pe viață, iar prin vizite regulate la medicul stomatolog și o îngrijire orală corespunzătoare acestea pot rezista până la 10 – 30 de ani. 
  8. Cine nu poate apela la implanturile dentare? – pe lângă vârsta pacientului se mai iau în considerare și anumite probleme de sănătate cu care se poate confrunta, precum diabetul, ciroza hepatică sau afecțiunile cardiovasculare. 

 

Există pacienți pentru care structura osoasă nu permite introducerea implanturilor și pentru care este necesară adiția de os, ce presupune aplicarea unei membrane ce întărește și mărește osul. Sunt folosite oase de bovine, de porc, oase umane tratate sau artificiale, după care se așteaptă 6 luni pentru a stabili dacă organismul acceptă adiția de os. 

Prevenirea cariilor, controalele regulate la medicul stomatolog și atenția sporită asupra neregulilor de la nivelul dinților pot preveni necesitatea unui implant dentar, însă odată apărută această nevoie este esențial să apelați la o clinică cu laborator propriu, pentru a facilita întregul proces, care se întinde oricum pe o durată de câteva luni. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *