Frica de dentist se manifestă atunci când un pacient aflat pe scaunul stomatologic începe să aibă stări de rău specifice, care pot să şi întrerupă o consultaţie.

Această teamă este naturală, însă poate lua proporţii care îţi afectează sănătatea. Cele mai comune simptome pentru fobia de dentist sunt stările de greaţă ori sufocare, ameţeli, palpitaţii şi tremurat. Toate se declanşează exclusiv în cabinetul medicului, pe scaunul stomatologic.

O consecinţă a fricii de dentist este că mulţi pacienţi ajung la cabinetul stomatologului atunci când deja au dureri din cauza unei carii sau infecţii. Circa 81% dintre români au acces la un stomatolog sau o clinică dentară. Însă, 60% dintre ei merg la dentist pentru a rezolva probleme mai complexe decât controlul de rutină, potrivit unui studiu Eurobarometru.

Există mai multe cauze ale fricii de dentist, printre care experienţele neplăcute, vizitele la stomatolog din copilărie sau perspectiva durerii. Poţi trata starea de anexietate stomatologică, înainte ca ea să aibă urmări medicale. Cum? Urmând paşii de mai jos.

1. Documentează-te despre medic

Nu trebuie să ai o frică de dentist pronunţată ca să simţi reticenţă faţă de cabinetul dentar. Stomatologia este invazivă, deoarece medicul are acces la cavitatea bucală, fără ca tu să îi poţi limita acţiunile. Uneori, această stare este completată de experienţe neplăcute din trecut şi poate declanşa o anxietate dentară.

2. Vorbeşte deschis cu medicul

Fobia de dentist se accentuează în faţa unui stomatolog pe care nu îl cunoşti, mai ales dacă nu ştii exact cum se va desfăşura o consultaţie şi cât va dura. Atunci pot apărea mai mulţi delanşatori, în acelaşi timp: perspectiva durerii, frica de zgomotul de freză, teama de ace etc.

3. Începe cu şedinţa de control

Circa 95% dintre pacienţii cu frică de dentist simt teama de durere, deşi 75% dintre ei declară că nu au simţit durere după o vizită la stomatolog, potrivit unui studiu. Frica de dentist la copii porneşte mai ales de la perspectiva durerii, în cabinet.

4. Previne, în loc să tratezi

Detartrajul dentar este în topul intervenţiilor stomatologice nedureroase şi care nu generează disconfort. Această şedinţă implică o curăţare profesională a dinţilor cu ultrasunete şi airflow, precum şi un periaj profesional. Detartajul este necesar o dată la câteva luni şi previne apariţia cariilor. Dacă te programezi pentru detartrajul regulat, te vei putea obişnui cu ambientul cabinetului, vei căpăta încredere în medicul stomatolog, îţi vei curăţa dinţii şi vei preveni apariţia cariilor.

5. Premedicaţia sub supraveghere

Chiar şi intervenţiile complexe pot fi nedureroase. Stomatologii mai pot utiliza medicaţii, inhalosedare sau chiar anestezie generală, în cazul intervenţiilor îndelungate. Anestezia generală trece dupa operaţia stomatologică (dacă este cazul), însă efectul ei poate dura până la 24 de ore.

Frică vs. sănătate

Sănătatea dentară este strâns legată de combaterea fricii de dentist. O dantură sănătoasă are nevoie de cele mai multe ori doar de întreţinere şi consultaţii regulate. Urmând paşii de mai sus, poţi avea parte de vizite la cabinet într-o atmosferă plăcută, fără să te lupţi cu frica de dentist cât stai pe scaun. Aceste şedinţe decurg, de obicei, după acelaşi tipar, știind constant la ce să te aștepți.

Frica de dentist este naturală. Învață să o controlezi fără ca ea să îţi pună în pericol sănătatea dinţilor. Urmează paşii de mai sus şi caută-ţi viitorul stomatolog!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *