Dinţii îşi modifică aspectul, de-a lungul vieţii, fără ca uneori să ne dăm seama din ce cauze. Se poate să observăm, la un moment dat, că dantura s-a îngălbenit, fără să reuşim să determinăm şi cum să ne apărăm de acest fenomen. Cele mai comune motive pentru care dinţii se colorează sunt consumul de vin roşu, cafea sau ceai, dar şi fumatul. Însă, există o multitudine de alte alimente care pătează dinţii.

Îngălbenirea dinţilor apare din cauza anumitor substanţe din componenţa unor mâncăruri. Acestea sunt:

7 alimente care pătează dinţii şi cum să îi protejezi

Din lista de mai jos vom afla care sunt acele alimente care pătează dinţii şi ce poţi face ca să nu renunţi complet la ele.

Pentru că afectează dinţii într-un mod abuziv, comparativ cu celelalte alimente, vom exclude din acest articol produsele ce conţin zahăr procesat.

  1. Vinul

Vinul este o băutură cu ph acid, afectând integritatea smalțului dentar. Dintre nenumăratele soiuri, se remarcă vinul roşu care, uneori, pătează vizibil dinţii, imediat după consum. Acest efect se datorează taninului, substanța ce îi oferă gustul specific atât vinului, cât și ceaiului și ciocolatei.
Ce să faci: Clăteşte-ţi gura cu apă după fiecare pahar de vin. De asemenea, poți consuma câteva bucăţi de brânză care îţi vor proteja dinţii.

2. Sucurile din comerţ

Printre băuturile care pătează dinţii se numără toate sucurile acidulate şi naturale din comerţ, din cauza coloranţilor pe care acestea îi au în componență.

Ce să faci: Poţi preveni colorarea dinţilor dacă micşorezi cantitatea de sucuri consumată. O altă modalitate eficientă de a minimiza efectul este să consumi sucurile cu paiul.

3. Cafeaua

Cea mai populară băutură a dimineţii pătează dinţii în mod constant. Culoarea cafelei este dată de tanin, care afectează culoarea danturii. În plus, pH-ul dinţilor este slăbit din cauza acidităţii substanţelor din cafele. Iar dacă însoțești cafeaua cu o bautură acidulată sau pe bază de citrice , vei accentua daunele, din cauza acidului citric.

Ce să faci: Obişnuieşte-te să bei cafea înainte să te speli pe dinţi. Astfel, poţi diminua efectele substanţelor care pătează dinţii, fără eforturi.

4. Sosul de roşii

Sosul de roşii nu are doar substanţe acide active în componenţă, ci şi tendinţa să se lipească pe dinţi. Astfel, doar mâncând, rişti să îţi pătezi dantura, chiar şi în zone care nu sunt vizibile.

Ce să faci: Alege o masă echilibrată care să includă şi broccoli, spanac sau varză. Acestea îţi crează un strat protector pe dinţi, în timpul consumului. Și, bineînțeles, nu uita să te speli pe dinți după fiecare masă.

5. Curry-ul

Deliciosul condiment pătează dinţii din cauza substanţelor puternice de colorare. Culoarea galbenă a curry-ului poate rămâne pe dinţi, mai ales dacă îl consumi pe termen lung.

Ce să faci: Completează-ți masa cu fructe şi legume proaspete, cum ar fi cartofii, merele sau morcovii. De asemenea, poți opta pentru o apă de gură cu efect de curățare cu care să te clătești după o masă mai copioasă.

6. Coacăzele

Coacăzele sunt sănătoase şi bogate în antioxidanţi. Însă, împreună cu alte fructe de pădure (mure, zmeură, afine), afectează dantura, indiferent în ce formă le consumi. Substanţa naturală care le colorează nu pătează doar hainele, ci şi dinţii.

Ce să faci:  După ce consumi coacăzele, bea un pahar de lapte sau mănâncă o bucată de brânză. O pastă de dinți sau o apă de gură pe bază de bicarbonat te ajută să scapi de orice pete nedorite.

7. Oţetul balsamic

Oţetul balsamic are o culoare închisă, al cărei pigment se lipeşte de dinţi şi rămâne acolo. Deşi este sănătos pentru organism, el poate duce la pătarea dinţilor.

Ce să faci: Completează salata cu salată verde. Mestecă frunzele încet, ca să poată acoperi cât mai mult din zona în care ajunge oţetul balsamic.

Printre alimentele care pătează dinţii se mai numără strugurii, sfecla roşie şi cireşele. Deşi în popor se crede că pepenele roşu pătează dinţi, din fericire efectele lui se neutralizează: apa din componenţa pepenelui echilibrează efectul dat de zahăr.

Alimente sănătoase care contribuie la albirea dinţilor

Mai consumăm alimente care pătează dinţii?

Lista de alimente care pătează dinţii conţine băuturi, mâncăruri şi condimente pe care le includem adesea în meniu. Nu trebuie să renunţăm la ele, dacă alegem să le echilibrăm şi să îi acordăm atenţie danturii.

Ca să te asiguri că dinţii tăi nu sunt pătaţi în zone care nu sunt vizibile sau nu sunt supuşi unor riscuri mari, alege să vizitezi stomatologul regulat pentru un consult. Potrivit unui studiu, oamenii cu un zâmbet alb sunt percepuţi ca fiind de succes, pe plan profesional şi personal. În cabinetul medicului stomatolog, vei găsi tratamentul potrivit pentru albirea dinţilor. Bucură-te de acesta şi de un zâmbet impecabil, susţinut de un meniu sănătos!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *