O dantura albă, perfectă este visul oricui, în special că media este inundată de imagini cu persoane publice afișând o dantură impecabilă. Din fericire, există diverse mijloace prin care îți poți albi dinții. De la metode tradiționale cu bicarbonat, la produse farmaceutice, la tratamente stomatologice, oferta este bogată, dar cât de sigure sunt aceste tratamente?
Mai jos vei găsi câte 5 argumente pro și contra albirii dinților, astfel încât la final să iei decizia potrivită. Niciunul dintre acestea nu tratează efectele psihice și fizice evidente ale albirii dinților, ci ne vom referi mai ales la felul în care procedura îți (poate) influența sănătatea dentară.
Albirea dinţilor pro: De ce să o alegi
Procedura de albire dinți este disponibilă în majoritatea cabinetelor stomatologice. Ai opțiuni de tratament pe loc sau acasă și un medic la dispoziție, care îți va explica pașii procedurii. Dar să trecem la avantajele albirii dinţilor.
1. Albirea dinților include prevenție şi curăţare.
În cabinet, albirea dinților începe cu o consultație și o recomandare – dacă poți apela la procedură sau nu. Înainte de albire, medicul îți face un detartraj dentar și un periaj profesional. Cele două curăță dantura de tartru și placă bacteriană. Apoi, urmează fluorizarea ce întărește și desensibilizează dinții.
2. Stomatologii folosesc tehnologie testată.
În majoritatea cazurilor, albirea se face cu laser. Gelul este absorbit de smalţ şi pătrunde în dentină, unde este fixat de laser. Intervenţia este rapidă şi are efecte imediate. Medicul îţi poate oferi şi produse pe care le poţi folosi acasă. Tratamentul cu ele durează, însă, între patru şi zece ore.
3. Efectele albirii sunt îndelungate.
Ambele tratamente de albire sunt vizibile chiar și până la trei ani. La 8 – 12 luni după tratament poți reveni în cabinet, iar medicul te va informa despre situația actuală a dinților tăi.
4. Albirea dinților nu afectează lucrările pe care le ai deja.
La consultația de dinaintea tratamentului, medicul verifică dacă dinții tăi prezintă potențialul unei carii. Dacă găsește vreuna, o tratează înainte de albire. Albirea nu influențează în niciun fel (nici la nivel de nuanță) plombe, fațete, implanturi sau proteze pe care le ai deja.
5. Vei avea natural grijă de dinții tăi, după albire.
Stomatologul îți va recomanda să ai o igienă riguroasă și să acorzi atenție alimentelor și băuturilor pe care le consumi. Dinții pot fi îngălbeniți de fumat, cafea, ceai sau anumite tipuri de alcool. Cu o igienă riguroasă, vei minimiza efectele. Atenția ți se va concentra natural pe îngrijirea dinţilor.
Albirea dinţilor contra: Cum te poate afecta
- Albirea crește sensibilitatea dentară.
Atenție: albirea îți va face dinții și mai sensibili, dacă îi ai deja așa. Dacă nu îi spui medicului că ai dinții sensibili, procedura îți va spori acest simptom. Este chiar posibil ca gingiile să capete iritații.
2. Intervenția poate avea efecte grave dacă ai sub 16 ani, ești însărcinată sau în perioada de lactație.
În această categorie intră și cei care suferă de anumite afecțiuni sau au alergii chiar la peroxid. Albirea este interzisă în anumite condiții, însă nu întotdeauna medicul le poate constata, dacă nu le anunți.
3. Peroxidul de hidrogen și albirea naturală, acasă pot afecta sănătatea dentară.
Zvonurile care spun că albirea dinților poate afecta smalțul provin din ingredientul comun al tratamentelor din cabinet și al produselor de pe raft. Peroxidul de hidrogen a căpătat o imagine îndoielnică în urma folosirii abuzive sau contraindicate a produselor de albire. Substanța este cunoscută și ca apă oxigenată, așa că amatorii o pot folosi cu ușurința, fără să se gândească la consecințele utilizării unui produs neasociat cu un tratament medical.
4. Există tentația unei nuanțe și mai albe decât cea obținută.
Potrivit unui studiu, 74% dintre adulți cred că un zâmbet neatrăgător diminuează succesul în carieră. Un pacient poate ceda ușor tentației unei danturi și mai albe decât cea obținută și, astfel, poate programa mai multe ședințe de albire decât este recomandat. Excesul în albire poate fi dăunător pentru întreaga dantură.
5. Preţul albirii este piperat.
Tratamentul din cabinet include, de cele mai multe ori, prețul total pentru toate intervențiile legate de albire. Însă, costul este proporțional cu perioada în care ședința de albire își face efectul. După un calcul, poți observa că prețul tratamentului reflectă o investiție pe termen lung.
Verdict final
Atunci când vorbim despre albirea dinților, trebuie să facem diferența între metodele prin care facem tratamentul. Aceasta poate să determine dacă ai făcut o alegere sigură sau una care este doar aparent convenabilă.
Cabinetul stomatologic îți oferă servicii complete, recomandări și produse și tehnologii atestate pentru uzul medical. Produsele de pe raftul magazinelor au o listă de ingrediente pe care este posibil să nu le cunoști și o promisiune de marketing. De aceea, sfătuim pacienții să analizeze metoda aleasă cu atenție și să se îndrepte către cea mai puțin riscantă.
Cât de alb înseamnă alb
Albirea dinţilor este deja folosită de mulţi pacienţi. Cei care au apelat la un cabinet stomatologic ştiu deja implicaţiile tratamentului şi se întorc la cabinet în perioada recomandată. În restul timpului, ei afișează un zâmbet sănătos, de care sunt mulțumiți.
Culoarea naturală a dinților este albul. Ai grijă de dantura ta și o vei avea întotdeauna strălucitoare și puternică. Iar dacă nuanța a avut de suferit, te așteptăm la cabinet.