fbpx

TIPURI DE FAȚETE DENTARE

TOT CE TREBUIE SĂ ȘTII PENTRU UN ZÂMBET SCLIPITOR

PROGRAMĂRI LA

(004) 0787 698 416

În articolul precedent am discutat despre fațetele dentare, precum și despre avantajele și dezavantajele generale ale acestora. Acum este timpul să intrăm în unele detalii privind diverse tipuri de fațete dentare utilizate cel mai des în practica stomatologică. Fiecare din ele vine cu propriul set de indicații, beneficii și atenționări.

Clinica stomatologica sector 4Fațete ceramice

Fațetele ceramice sunt probabil cele mai estetice tipuri de fațete, deoarece imită la perfecție nu numai culoarea dinților naturali, ci și reflexia luminii pe aceștia. Acest tip de fațete este realizat într-un laborator special, cu ajutorul unor tehnologii de vârf, asistate prin computer. Confecționarea lor propriu-zisă poate dura și câteva săptămâni odată ce medicul stomatolog ți-a luat amprenta și a stabilit împreună cu tine culoarea și nuanța.

Tratamentul cu fațete ceramice

Pentru ca fațetele să se potrivească, să se adapteze și să adere cât mai bine la suprafața dinților, este nevoie ca medicul stomatolog să îndepărteze prin șlefuire un strat din suprafața exterioară a dinților pe care se vor aplica fațetele. Având în vedere situația individuală a fiecărui pacient, medicul poate șlefui dinții și pe lungimea lor, nu numai pe suprafață. Această șlefuire este necesară și deoarece fațetele ceramice sunt mai groase (0.5-0.7 mm), iar grosimea naturală a dintelui trebuie păstrată prin îndepărtarea unui strat de țesut dentar. Desigur, se preferă să se îndepărteze cât mai puțin din structura dentară, dar acest aspect depinde de starea inițială a danturii.

Odată ce stratul dentar a fost îndepărtat, fațetele se aplică prin metoda bonding la suprafață, devenind apoi extrem de rezistente și durabile în timp.

 

Avantajele fațetelor ceramice

Dincolo de faptul că aceste fațete sunt rezistente și mimează la perfecție culoarea, translucența și durabilitatea dinților naturali, ele mai vin și cu alte avantaje:

 • Oferă unitate dentară rapidă, toți dinții căpătând aceeași culoare albă, aceeași lungime și formă;
 • Porțelanul din care sunt confecționate este bio-compatibil (excelent tolerat de gingii și de organism în general);
 • Culoarea fațetelor poate fi selectată dintr-o paletă foarte largă de nuanțe pentru ca ele să imite perfect dinții naturali (desigur, mai albi);
 • Ceramica este stabilă  coloristic și se pătează foarte greu cu pigmenți alimentari. Stratul de finisare aplicat la exterior face această fațetă impermeabilă și rezistentă la diverși pigmenți. Desigur, așa cum spuneam, este mai bine să protejăm fațetele.
 • Fațetele se deteriorează foarte greu și este puțin probabil ca ele să sufere accidente. Cu toate acestea, este mai bine să avem grijă și să le protejăm;
 • Fațetele au nevoie de o minimă îngrijire dentară;
 • Pot rezista și 10-15 ani fără intervenții, doar cu o rutină dentară adecvată;

 

Dezavantajele fațetelor ceramice

Primul dezavantaj ar fi acela că au nevoie de intervenție prealabilă. Deși șlefuirea dinților este o procedură minim-invazivă, ea este necesară și produce un oarecare grad de disconfort. Dincolo de asta, însă, iată câteva avertismente pe care trebuie să le iei în calcul:

 • După șlefuire, dinții pot deveni mai sensibili la rece sau la cald;
 • Nu sunt reparabile; în cazul în care se ciobește, de exemplu, fațeta trebuie înlocuită integral;
 • Este nevoie de mai multe ședințe pentru un tratament complet (controlul medical și anamneza, șlefuirea dinților, montarea fațetelor lor după ce sunt confecționate în laborator);
 • Sunt mai scumpe decât cele din compozit (și decât alte servicii cosmetice dentare) deoarece necesita mai mult timp, experiență și resurse umane și materiale;
 • Nu elimină posibilitatea apariției cariilor;
 • Nu sunt recomandate pacienților cu bruxism;

 

Fațete compozit

Fațetele compozit (fațete dentare fără șlefuire) nu necesită o preparare extensivă a dintelui, conservând astfel țesutul dentar existent. Aceste fațete se recomandă pentru rezolvarea unor probleme de ordin minim: fisuri sau modificări mici de culoare pe suprafața dinților, pete mici pe dinți, ușoare încălecări sau modificări de poziție a unui dinte sau grup de dinți. Fațetele compozite nu pot restaura spații inter-dentare prea mari și nu pot rezolva probleme severe privind fisuri, rupturi, abraziuni, sau tulburări ocluzive extinse. Fațetele compozit au mai mult un rol estetic decât unul reparator. Ele se și aplică foarte repede, fiind necesară de cele mai multe ori o singură ședință.

 

Tratamentul cu fațete compozit

Acesta este un tratament mai conservator. Chiar dacă medicul stomatolog decide că o șlefuire este necesară pentru uniformizarea suprafeței dinților, acesta este complet non-invaziv și nu îndepărtează un strat dentar semnificativ, deoarece fațetele compozit sunt mult mai subțiri decât cele ceramice (până în 0.5 mm grosime). Șlefuirea în acest caz are rolul de a păstra grosimea naturală a dintelui și evitarea aspectului bombat sau denivelat al suprafeței dinților.

 

Avantajele fațetelor compozit

Aceste fațete au un evident beneficiu cosmetic de lungă durată. Hai să vedem care sunt principalele avantaje ale acestui tip de tratament:

 • Estetică deosebită;
 • Durată de viață îndelungată, dar mai mică în comparație cu cele ceramice;
 • Necesită puține ședințe;
 • Materialele sunt bio-compatibile și excelent tolerate de gingii și organism;
 • Necesită o preparare mai puțin extinsă a dintelui;
 • Sunt mai ieftine decât fațetele ceramice;
 • Crearea și aplicarea fațetelor compozit sunt considerate o artă în expertiza stomatologică. Din acest punct de vedere, ai foarte multe avantaje dacă alegi un expert certificat și cu o reputație impecabilă în domeniu.

 

Dezavantajele fațetelor compozite

Acum că am vorbit despre avantajele specifice ale fațetelor compozite, iată ce trebuie să mai știi despre ele:

 • Nu imită atât de bine translucența naturală a dintelui;
 • Sunt susceptibile la a se păta cu diverși pigmenți alimentari sau cu fum de țigară. De asemenea, în funcție de stilul de viață al pacientului, își pot modifica în timp culoarea;
 • Se pot ciobi sau fractura în timp;
 • Nu elimină posibilitatea apariției cariilor;
 • Au nevoie de întreținere.

 

Concluzii și recomandări

Este posibil să nu știi încă ce tip de fațetă dentară să alegi și la ce să te aștepți de la acest tip de tratament. Deși este obligatoriu să îți faci temele temeinic, medicul stomatolog va fi cel care îți va prezenta pe larg recomandările sale având în vedere situația ta individuală. Cum nu există un tratament universal pentru toate afecțiunile, așa și fiecare pacient are nevoie de o intervenție personalizată. În ceea ce privește fațetele dentare, iată ce trebuie să ai mereu în vedere:

 • Ai nevoie în mod absolut necesar de un tratament cu fațete, sau problema ta poate fi rezolvată cu alte proceduri (tratament de albire, coroane și punți, aparat dentar, implanturi etc.)?
 • Știi să îi explici medicului ce așteptări ai de la fațetele dentare și de ce crezi că ai nevoie de ele?
 • Beneficiezi din partea medicului tău de o evaluare exhaustivă care, pe lângă anamneză și control stomatologic, să includă și examinări complementare?
 • Este medicul tău educat și are expertiza necesară pentru a aplica fațete? Lucrează cu tehnicieni și laboratoare certificate?
 • Ești dispus să întreții și să protejezi fațetele dentare (uneori chiar schimbându-ți unele obiceiuri alimentare sau aspecte ale stilului de viață) astfel încât să te bucuri de ele pentru cât mai mult timp?

Acestea sunt numai câteva dintre aspectele pe care trebuie să le iei în considerare atunci când te gândești la diverse tipuri de fațete dentare. Dacă mai ai nelămuriri în ceea ce le privește sau vrei și mai multe detalii cu privire la acest tip de tratament, nu ezita să ne contactezi

Pacienți fericiți și mulțumiți

MIHAELA Z.
MIHAELA Z.
Bucuresti
Read More
O echipă de oameni minunați care au grijă de pacienți. Eu stau în sector 4 și mi-e foarte la îndemână să vin la Tineretului la clinică. Nota 10 cu felicitări!
LUANA P.
LUANA P.
Bucuresti
Read More
Pro: foarte aproape de stația de metrou Tineretului, personal atent, lucrări de calitate. Contra: nu există. 10/10
ServiciuPreț (Lei)
Obturatie fizionomica compozit - 2 suprafete400

ESTETICA DENTARA SI PROTETICA FIXA PRET

Coroana ceramica pe suport de zirconiu1200
Coroana ceramica pe suport de zirconiu (pe implant)1500
Coroana dentara integral ceramica (EMAX)1500
Fateta ceramica1500
Coroana metalo-ceramica total fizionomica850
Coroana metalo-ceramica total fizionomica (pe implant)1000
Coroana metalo-ceramica semifizionomica (weiser)500
Coroana metalo-ceramica semifizionomica (weiser) pe implant650
Coroana turnata metalica350
Coroana acrilica provizorie realizata in laborator150
Coroana acrilica provizorie (masca in cabinet)100
RCR (reconstituire corono-radiculara)250
Inlay zirconiu400
Indepartare lucrare veche/dinte50
Cimentare lucrare/dinte50

PROTETICA MOBILA PRET

Proteza acrilica partiala/totala1900
Proteze dentare elastice (partiale sau totala)2200
Proteza Kemeny/dinte500
Reparatie proteza250
Reparatie dintre proteza250
Reparatie croset250
Rebazare/captusire450

Servicii dentare

Tot ce ai nevoie pentru dinti
sanatosi si frumosi

Informații utile și resurse despre fațete dentare

Multumim! Impreuna construim o lume mai fericita!

Ne poti lasa de asemenea un testimonial pe care sa-l afisam direct pe site-ul nostru completand formularul de mai jos.