Una dintre cele mai frecvente cauze pentru care pacienții ajung la medicul stomatolog sunt cariile și necesitatea unui tratament de detartraj și curățare a dinților riguros. Deși campaniile de educație privind un periaj dentar corect atât pentru adulți cât și pentru copii sunt ample și vizibile, mulți dintre noi nu ne spălăm corect pe dinți, deși o facem de două ori pe zi. Din păcate, mulți pacienți nu folosesc restul de accesorii disponibile unei igiene orale corecte, de aici rezultând destul de multe probleme ce țin de igiena orală. În articolul de astăzi te vom învăța cum te speli corect pe dinți ca adult. În plus, în acest scurt ghid vom oferi și câteva informații esențiale pentru părinții care vor să își învețe copiii regulile unui periaj dentar corect.

Cum te speli corect pe dinți: Periajul dentar la adulți

Neglijarea igienei orale poate duce la apariția cariilor sau a altor afecțiuni dentare, pierderea dinților sau probleme de sănătate asociate. De aceea, spălatul corect al dinților este o condiție necesară și obligatorie. Nu este însă suficient să ne spălăm pe dinți, trebuie să o și facem corect. Iată principalele puncte pe care trebuie să le iei în calcul:
  • Durata: Dacă folosești o periuță electrică, spală-te pe dinți timp de 2-3 minute; dacă folosești o periuță manuală, spală-te timp de 4-5 minute. Ascultă o melodie, pune alarma de la telefon sau folosește o clepsidră pentru a avea o măsură a timpului.
  • Tipul de periuță: Folosește o periuță electrică de bună calitate; alege o periuță manuală cu peri moi și nu aspri. Este recomandat să-ți întrebi medicul dentist despre duritatea perilor, persoanele cu gingii sensibile fiindu-le recomandată o periuță cu dinții moi, de exemplu. În general, pentru cei ce nu suferă de afecțiuni dentare, se recomandă o periuță cu perii de duritate medie.
  • Tehnica: Un periaj dentar corect se realizează de sus în jos. Așază periuța de-a lungul gingiei, în unghi de 45 grade față de dinți – perii trebuie să atingă și gingia și suprafața dinților. Periază cu blândețe 2-3 dinți, apoi repetă mișcarea pentru următorii 2-3 dinți. Periază suprafața interioară a dinților folosind aceeași tehnică și nu uita să menții unghiul de 45 de grade.
Folosește mișcări circulare și din spate în față. Finalizează cu periajul dinților stânga-dreapta. Nu uita nici de periajul limbii pentru a îndepărta bacteriile și mirosul neplăcut din gură.
  • Alegerea pastei de dinți: Folosește o pastă de dinți bazată pe fluor. Dacă ai dinți sensibili, folosește o pastă de dinți creată în acest sens. Poți folosi și paste de dinți special formulate pentru a-ți albi dinții, dar un astfel de periaj dentar nu se compară nici pe departe cu un tratament profesional de albire a dinților.
  • Folosește accesorii: ața dentară și apa de gură trebuie să devină părți componente ale unui periaj dentar corect. Aceste două accesorii sunt esențiale pentru că îndepărtează placa bacteriană și reziduurile din zonele în care periuța de dinți este mai greu de manevrat. În plus, le poți folosi cu încredere în timpul zilei, după mese sau după ce ai consumat alimente care pătează dinții pentru a-ți menține sănătatea orală în lipsa posibilității periajului.
  • Alimentația corectă: Așa cum ziceam și în alte rânduri, o alimentație echilibrată te ajută să îți menții sănătatea orală.

Cum te speli corect pe dinți: periajul dentar la copii

Așa cum am menționat și în alte rânduri, igiena dentară a copiilor începe în momentul în care celui mic îi erupe primul dinte de lapte. Până la vârsta de 2 ani, părinții sunt cei care sunt responsabili pentru igiena orală a celor mici, dar astăzi vom vedea împreună câteva reguli generale care trebuie urmate astfel încât cel mic să își mențină dantura impecabilă.
  • Periajul începe cu primul dinte – odată cu apariția dinților de lapte, puteți începe curățarea dinților celor mici cu o cârpă moale sau chiar cu o periuță special creată în acest scop. Periajul se face cu mișcări circulare și foarte ușoare, pentru a nu răni gingia. Există și paste de dinți speciale pentru această vârstă care ajută copiii să se obișnuiască cu rutinele unui periaj dentar corect.
  • Între 2 și 4 ani, copilul poate începe să învețe cum să se spele singur pe dinți. Neavând răbdarea sau îndemânarea necesare, în acest punct este utilă o periuță electrică dedicată vârstei lor. Trebuie însă să fiți în permanență alături de cel mic pentru a-l angaja în diverse jocuri distractive. Acestea vor face spălatul pe dinți o activitate plăcută și vor crea un ritual ce trebuie păstrat pe tot parcursul vieții.
  • Între 5 și 7 ani, copilul se spală singur pe dinți. Aceasta este vârsta potrivită la care el să achiziționeze cunoștințele și deprinderile unui periaj dentar corect. Puteți să îi introduceți regulile menționate mai sus pentru adulți și să îl obișnuiți cu periuțele corecte, precum și cu ața dentară și apa de gură.
  • Peste vârsta de 8 ani părintele supraveghează cantitatea de pastă folosită. Chiar dacă răbdarea nu este încă punctul lor forte iar dinții și gingiile lor încă sunt în proces de dezvoltare, copiii trebuie să se perieze corect pe dinți, de cel puțin două ori pe zi. Este important să păstreze o cantitate mică de pastă de dinți – un bob de mazăre – chiar și la această vârstă, pentru a preveni ingestia de fluor, ei neputând încă să se clătească corect.
  • Deși nu are legătură cu periajul dentar propriu-zis, acest sfat li se aplică tuturor părinților indiferent de vârsta copiilor: nu uitați de vizitele bianuale la medicul stomatolog pentru a preveni apariția cariilor la copii încă de la vârste foarte mici.
Ultimul sfat li se adresează tuturor adulților, de fapt. Vizitele de control la medicul stomatolog, pentru voi și copiii voștri sunt necesare pentru a preveni orice probleme stomatologice care, netratate la timp, se pot transforma în afecțiuni al căror tratament poate fi dificil și costisitor. Acum că ai aflat cum te speli corect pe dinți – cel puțin la nivel general – nu ezita să ne ceri și alte detalii sau să ne vizitezi pentru o mai bună informare privind sănătatea ta orală.

2 Responses

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *