Durerea de dinti:
Durerile de dinți se manifestă diferit în funcție de cauza acestora. Fie că este vorba de o nevralgie, o carie, sau un abces dentar (CE ESTE ABCESUL DENTAR? UN GHID COMPLET), este important să știm cum să identificăm diferitele tipuri de dureri de dinți, ce ne semnalează, și cum pot fi tratate.
Orice durere de dinți este un simptom, și nu o afecțiune în sine, așa că îți recomandăm să te programezi cât mai repede la medicul stomatolog. Dar, cu toții știm că nu este întotdeauna posibil să te programezi în aceeași zi în care apare durerea. De aceea, am pregătit acest mic ghid ce include cele mai comune 7 tipuri de dureri de dinți, cauzele, semnificațiile, și metodele de tratament ale acestora.
Daca nu ati prins oferta trecuta, puteti sa va inscrieti mail-ul pentru a va putea trimite noutatile prin newsletter
[mailpoet_form id=”1″]
7 tipuri de dureri de dinți: Cauze și semnificații
Înainte de a explora cele mai comune tipuri de dureri de dinți, trebuie să adresăm cel mai întâlnit mit popular. Există o idee răspândită care se referă la durerea de dinți din cauza curentului. Această impresie, formată greșit, nu are nicio legătură cu câte geamuri sunt deschise într-o încăpere, ci se datorează sensibilității dintelui la temperaturi reci (vezi durere intensă sau durerea pulsatilă).
1. Durerea acută (care apare și dispare repede)
Cum se manifestă: Durerea acută, concentrată într-un singur loc, este datorată sensibilității dentare. Mai exact, pacientul resimte o durere de tip pulsatil atunci când dintele afectat ia contact cu o substanță fierbinte, rece sau dulce. Acest tip de durere durează timp de câteva secunde până la câteva minute.
Cauze și semnificații: Carii dentare, gingii retrase, smalț sărit, dinți crăpați, plombă căzută, infecție dentară.
Tratament: Este recomandată vizita la stomatolog. Fiindcă durerea dispare pe atât de repede pe cât apare, nu este necesar un tratament medicamentos.
2. Durerea intensă ce se extinde în zona capului, gâtului și urechii
Cum se manifestă: Durerea intensă ce pare să cuprindă și urechea, gâtul și capul este, posibil, cea mai supărătoare și greu de localizat (fiind mai multe cauze probabile de la cele dentare la inflamații ale sinusului, otite, etc). Din popor, acest tip de durere este atribuit curentului.
Cauze și semnificații: Nerv expus, pulpă dentară deteriorată, infecție.
Tratament: Este recomandată vizita la medicul stomatolog pentru a stabili dacă durerea este cauzată de o afecțiune dentară. Până la momentul programării, durerea poate fi tratată cu un antiinflamator sau analgezic.
3. Durerea intensă localizată, senzație de presiune
Cum se manifestă: Durere persistentă într-o anumită zonă a maxilarului, senzație de presiune, inflamație, sensibilitate crescută a zonei afectate (durere la atingere).
Cauze și semnificații: Abces dentar.
Tratament: Antiinflamator și antibiotic prescris de către medicul stomatolog.
4. Durerea la contact sau mişcare
Cum se manifestă: Durere de intensitate medie spre mare ce apare apare la atingere cu limba sau un alt dinte, sensibilitate dentară la contactul cu alimente reci sau fierbinți. Durerea dispare după câteva secunde, lăsând o senzație de durere surdă.
Cauze și semnificații: spărturi ale dintelui, coroane sau lucrări proaspăt puse, o măsea de minte pe cale să erupă.
Tratament: Antiinflamator sau analgezic, vizita la medicul stomatolog.
5. Durerea Dinţilor De Jos
Durerea dintilor de jos, Cum se manifestă? Durerea este percepută mai ales dimineața, mai ales în zona maxilarului. Durerea devine mai intensă la căscat, vorbit sau mâncat. Ea poate fi acută sau cronică.
Cauze și semnificații: Scrâșnitul dinților, probleme ale maxilarului.
Tratament: Se recomandă vizita la medicul stomatolog, în funcție de diagnostic, se pot folosi gutiere care să stopeze efectele scrâșnitului din dinți.
6. Durerea cronicăla nivelul maxilarului superior
Cum se manifestă: o durere cronică, ce se acutizează odată cu mișcarea capului. Uneori, ea este însoțită de un nas înfundat şi lăcrimare excesivă.
Cauze și semnificații: Sinuzită, carii.
Tratament: Se recomandă vizita la medicul stomatolog pentru investigații de specialitate.
7. Durerea pulsatilă
Cum se manifestă: Se manifestă ca o durere a cărei intensitate scade și crește cu viteză, dă o senzație de zvâcnire.
Cauze și semnificații: Abces dentar, parodontoză, inflamații dentare.
Tratament: Se recomandă vizita la medicul dentist. Între timp, durerea poate fi calmată cu analgezice.
Sfaturi despre toate tipurile de dureri de dinți
- Durerea care se manifestă ca o sensibilitate dentară poate fi ameliorată, temporar, prin periajul cu o pastă de dinți specială.
- Poţi lua anumite analgezice, însă doar la recomandarea medicului sau farmacistului. Stomatologul îți poate prescrie chiar și antibiotice, dacă ai un abces dentar.
- Evită, pe cât posibil, să mesteci pe partea cu durerea dinților și să îi expui la mâncăruri sau băuturi reci ori fierbinți.
- Dacă vrei să iei un antiinflamator sau analgezic, citește cu atenție prospectul medicamentului și urmează-i indicațiile.
- Clătește gura cu apă călduță sau apă de gură ca să cureți dantura și să eviți alte dureri.
- Clătește măseaua sau dintele afectat cu o gură de alcool tare. Acesta este un bun analgezic natural.
Tratamentul pentru principalele tipuri de dureri de dinți
Durerea este un simptom perceptibil al unei afecțiuni la nivelul danturii și al maxilarului. Chiar dacă reușești să ameliorezi o durere pe moment, trebuie să îi tratezi cauza. În plus, chiar și o durere ușoara poate să fie consecința unei afecțiuni ce deteriorează dinții rapid. De aceea, este important să te programezi la medicul stomatolog imediat ce simți că te dor dinții.
Oricare dintre tipurile de dureri de dinți poate fi prevenită. Dacă ai dinții sănătoși și un meniu echilibrat, atunci reduci vizibil șansele ca durerea să apară. Vizitează-ți dentistul odată la 6 luni pentru o consultație generală, chiar dacă nu simți că ai nevoie de o intervenție și vei avea o dantură sănătoasă. Este posibil ca însuși dentistul tău să îți spună că cel mai bun tratament, pe termen lung, împotriva principalelor tipuri de dureri de dinți este prevenția.
Va asteptam la o Consultatia Generala!
Programari la: 0787 698 416
Website: https://rana-art-dent.ro/
Strada Lânăriei, nr. 5, sector 4, București, România
Google Maps >>> http://bit.ly/2M0j4OH