Cunoscut şi ca bruxism, scrâşnitul dinţilor este o activitate de contact strâns al dinţilor, cu mişcări ritmice, rapide şi zgomotoase. Cel mai adesea, scrâşnitul din dinţi apare în timpul somnului, iar pacienţii află de la apropiaţi de această afecţiune. În cazuri severe, bruxismul poate apărea şi în timpul zilei.
Deşi principalii afectaţi de scrâşnitul din dinţi sunt chiar dinţii, acesta face parte din categoria celor mai comune tulburări de somn. Potrivit statisticilor între 10 şi 30% dintre toţi oamenii se luptă cu bruxismul.
Afecţiunea apare în copilărie şi, de obicei, se vindecă până la maturitate. În caz opus, scrâşnitul dinţilor rămâne pe parcursul întregii vieţi şi poate duce la oboseală, dureri de cap sau maxilar, dinţi slăbiţi, sparţi sau ciobiţi. Este un factor de risc uriaş pentru eşecul lucrărilor de implant sau coroane dentare şi poate duce chiar la pierderea dinţilor.
De ce apare scrâşnitul din dinţi
Copii pot începe să îşi scrâşnească dinţii atunci când apar dinţii temporari şi/sau cei permanenţi. Apoi, bruxismul încetează.
La adulţi, această afecţiune poate avea mai mulţi factori de risc fizici, psihici şi genetici:
- Stresul şi anxietatea;
- Anumite medicamente, precum antidepresivele;
- Obiceiuri precum fumatul şi consumul intens de cafea sau alcool;
- Oboseala şi medicamentele pentru tulburările de somn;
- Genetica: Prezenţa cazurilor de bruxism în familie;
- Un temperament competitiv, urmat de frustrări.
Nu s-au descoperit încă toate cauzele exacte pentru care bruxismul poate apărea. Însă, cei de mai sus sunt cei mai comuni factori de risc întâlniţi la pacienţi.
Simptome: Cum se manifestă scrâşnitul din dinţi
Majoritatea cazurilor de bruxism sunt cele în care pacienţii nici măcar nu ştiu că suferă de afecţiunea în discuţie. Ei află de la apropiaţi, atunci când aceştia dorm în preajma lor.
În somn
Mişcări ritmice, rapide şi zgomotoase ale maxilarelor care duc la un contact puternic al dinţilor. Acestea pot dura câteva secunde, minute sau chiar până la schimbarea poziţiei de somn. Pot apărea ocazional sau în fiecare noapte.
Pe durata zilei
Mişcări rare de încleştare a maxilarului, dar ritmice. Durează câteva secunde şi pot fi controlate dacă îţi relaxezi maxilarul şi ţii dinţii îndepărtaţi.
Indiferent care este metoda prin care îţi dai seama dacă suferi de bruxism, tratamentul începe cu o vizită la cabinetul stomatologic pentru o consultaţie. Medicul îţi va spune mai multe despre această afecţiune.
Tratament: Cum pot scăpa de scrâşnitul din dinţi
Dentistul îţi va spune în ce stadiu este bruxismul, dacă a afectat dantura şi în ce fel şi la ce poate duce. În ce constă tratamentul?
Gutiera nocturnă
Aceasta este cea mai comună metodă de tratament, însă rolul ei nu este să vindece scrâşnitul din dinţi, ci să îi protejeze de efectele lui. Gutiera este un material protector, făcut după mulajul danturii tale (de obicei, dinţii din partea de jos), pe care o poţi purta în fiecare noapte, în timpul somnului. Gutiera de dinţi din plastic va ameliora şi durerea de maxilar care apare în urma scrâşnitului.
Corecturi ale dinţilor
Medicul va repara efectele bruxismului asupra dinţilor, inclusiv prin coroane dentare, dacă este cazul. Din păcate, acest tip de tratament vizează doar efectele acestei condiții, nu și cauzele.
Recomandări pentru acasă
Bruxismul poate avea mai multe cauze. Ca să îţi poţi relaxa maxilarul şi să minimizezi, pe cât posibil, apariţia scrâşnitului din dinţi, îţi recomandăm şi următoarele activităţi, ce vor avea efecte benefice chiar asupra întregului organism.
- Găseşte căi prin care poţi reduce stresul: Aromaterapie, acupunctură, muzică de relaxare, citit sau orice altă activitate te relaxează. Fă-ţi un scop din a te relaxa înainte de somn şi, astfel, vei reduce şi tendinţa maxilarului de a se tensiona.
- Spune-i medicului dacă nu poţi dormi: Dacă scrâşnitul dinţilor are legătură cu o tulburare de somn, atunci poţi merge la un specialist care îţi va da un tratament potrivit.
- Evită anumite mâncăruri şi băuturi: Evită mâncărurile picante, băuturile pe bază de cafeină, alcoolul şi tutunul înainte de somn. Acestea tensionează muşchii pentru mai multe ore.
- Bea un ceai de muşeţel seara: Muşeţelul este relaxant. Alege un ceai de muşeţel înainte să mergi la culcare şi vei contribui la relaxarea maxilarului.
- Mergi la psihoterapeut: Dacă scrâşneşti din dinţi din cauza anxietăţii, fricii, tendinţei de a dezvolta frustrări, mergi la un psihoterapeut. Specialistul se va concentra pe cauză şi astfel, va elimina şi efectul ei.
Somn fără scrâşnit din dinţi
În comerţ există şi ceaiuri sau medicamente ce susţin că vindecă scrâşnitul din dinţi. Îţi recomandăm să nu apelezi la ele fără confirmarea specialistului. Multe promisiuni ale produselor sunt acolo pentru că o plantă sau substanţă au un efect relaxant sau asemănător cu cel pe care îl cauţi. Ca să vindeci bruxismul, trebuie să îi determini cauza.
Pe măsură ce tratamentul va da roade, vei avea dinţi din nou protejaţi de riscuri pe care nu le poţi controla. Ca să ajungi acolo cât mai repede, îţi recomandăm şi să sari peste etapa negării, atunci când un apropiat îţi spune că suferi de bruxism. Astfel, somnul tău va fi mai odihnitor şi liniştit.