fbpx

Coroane dentare – recomandări, tipuri, avantaje

PROGRAMĂRI LA

(004) 0787 698 416

Coroanele dentare reprezintă soluția la care recurg medicii stomatologi pentru a restaura un dinte distrus sau lipsă, ca parte a implantului dentar. Fiind lucrări protetice, acestea au rolul de a proteja, acoperi și reda forma naturală a dintelui. Se pot realiza din mai multe tipuri de materiale, iar alegerea acestuia rămâne la recomandarea medicului dentist, dar și la preferința pacientului.  

 

Deoarece foarte multe persoane au nevoie de coroană dentară, îndeosebi în cadrul tratamentului cu implant dentar, în acest articol vom aborda în detaliu următoarele aspecte:

 

Cuprins:

 

 • Ce sunt coroanele dentare
 • Când este necesară coroana dentară
 • Ce tipuri de coroane dentare există
 • Care sunt avantajele coroanelor dentare
 • Ce implică procedura de punere a coroanei dentare
 • Coroana în implanturile dentare
 • Care este prețul unei coroane dentare

 

Ce sunt coroanele dentare 

 

Cu trecerea timpului, dinții noștri se pot strica sau cădea din cauza cariilor apărute în urma igienei orale necorespunzătoare, dar și a altor factori precum leziuni sau accidente. Coroanele dentare sunt structuri protetice care se fixează pe o rădăcină sau bont pentru a înlocui partea superioară a dintelui compromis. Cu alte cuvinte, prin coroană dentară restabilește forma, dimensiunea, rezistența și aspectul dintelui.

 

Când este necesară coroana dentară

 

Pot exista mai multe motive pentru care este necesară o coroană dentară, cum ar fi:

 

 • Refacerea unui dinte rupt sau a unui dinte stricat
 • Acoperirea și susținerea unui dinte cu o obturație mare din care nu mai rămâne mult dinte
 • Învelirea dinților grav deformați 
 • Protejarea unui dinte slab sau afectat de carii împotriva căderii 
 • Susținerea integrității unui dinte slab dacă părți din acesta sunt crăpate
 • Finisarea sau acoperirea unui implant dentar
 • Susținerea unei punți dentare 

Tipuri de coroane dentare 

Când vorbim despre tipurile de coroane dentare ne raportăm,de fapt, la materialele din care sunt realizate. Acestea pot fi:

 

Coroană din zirconiu 

 

Coroanele din zirconiu sunt cel mai dur și mai puternic tip de coroană ceramică disponibilă. Zirconiul este un tip de cristal extrem de durabil, motiv pentru care aceste coroane rezistă foarte bine la mușcături ferme și mestecat. Culoarea este ca cea a dinților naturali, dar nu sunt la fel de translucidă ca a altor coroane de porțelan, datorită culorii foarte opace a ceramicii. 

 

Coroană dentară metalo-ceramică

 

Acest tip de coroană dentară se asortează perfect cu culoarea dinților care se află lângă coroană. Oferă o culoare mai naturală a dinților. Cu toate acestea, uneori, metalul de sub capacul de porțelan al coroanei poate apărea ca o linie întunecată. 

 

Coroană dentară ceramică

 

Coroanele dentare ceramice sau din porțelan asigiră cel mai bun și cel mai natural aspect. Acestea se integrează bine în dentiție ca formă, dimensiune și culoare și reprezintă cea mai bună opțiune pentru coroană dentară a dinților din față.

Totodată, sunt biocompatibili prin faptul că nu se utilizează metal, deci nu sunt toxici.

 

Coroană metalică

 

Coroanele metalice pot fi din metale precum aur, paladiu, nichel și crom. Acestea se ciobesc sau se sparg foarte rar, și durează cel mai mult ca uzură, necesitând îndepărtarea doar a unei cantități mici din dinte. Culoarea tipic metalică este principalul dezavantaj al acestui tip de coroană și se poate alege pentru molarii care nu sunt la vedere. 

 

Care sunt avantajele coroanelor dentare

 

 • Îmbunătățește sănătatea orală și aspectul dinților în caz de decolorare și probleme de aliniere
 • Acoperă defectele cosmetice ale dintelui stricat
 • Reîntregește aspectul complet al danturii 
 • Asigură o mușcătură corectă
 • Previne deteriorarea dinților din jur
 • Rezistă până la 10-15 ani 
 • Nu necesită îngrijire specială față de igiena orală obișnuită

 

Ce implică procedura de punere a coroanei dentare

 

Procedura punerii de coroană dentară se realizează de obicei în două întâlniri. În timpul primei vizite, se vor face radiografii pentru a obține o imagine clară atât a dintelui, cât și a osului din jur.

 

În continuare, medicul dentist va reduce dimensiunea dintelui deteriorat. Apoi se va lua o amprentă pentru a crea o matriță precisă a gurii. Se va face o coroană dentară din porțelan, ceramică sau zirconiu pentru a se potrivi cu dimensiunea, forma și culoarea dinților naturali. De obicei, pacienții trebuie să poarte o coroană sau o punte temporară până când cea permanentă este realizată. Atunci când coroana permanentă este gata, aceasta va fi plasată peste ceea ce rămâne din dinte și cimentată pe loc

Coroana în implanturile dentare

 

Coroanele dentare sunt, de asemenea, folosite în cazurile de implant pentru a înlocui dinții lipsă care au căzut din diverse cauze precum boli, carii sau unui accidente. Un implant dentar este o rădăcină artificială care este introdusă în osul maxilarului. Acesta va fixa și susține coroana în poziție, acolo unde nu există un dinte natural sau o structură radiculară care să asigure acest lucru. 

 

De ce este necesar un implant dentar acoperit de o coroană?

 

Atunci când un dinte întreg lipsește, spațiul neacoperit în gură va determina în cele din urmă ca dinții din jur să se deplaseze sau să se rotească în spațiul gol, provocând o „mușcătură proastă”, care poate avea un impact negativ asupra dietei. De asemenea, poate provoca deteriorarea oaselor la nivelul maxilarului și tulburări ale articulației temporomandibulare. 

 

Prin urmare, este întotdeauna bine să discutăm cu medicul dentist despre opțiunile de înlocuire a dinților, cum ar fi un implant și o coroană, pentru a umple golurile din dentiție.

 

Întrebări și răspunsuri 

 

Î: Ce trebuie să fac pentru a nu ajunge la coroană dentară?

R: Prevenția este cea mai bună metodă prin care putem avea grijă de dinții noștri. Așadar, este necesar să efectuăm un control stomatologic la fiecare 6 luni pentru a trata eventualele carii. De asemenea, igiena orală corespunzătoare joacă un rol important în menținerea sănătății dinților și gingiilor. 

 

Î: Există posibilitatea ca o coroană dentară să cadă?

R: În general, coroanele dentare sunt foarte rezistente, iar riscurile ca acestea să cadă sunt de 1-2 % care pot fi cauzate de factori multipli. 

 

Î: Care este prețul unei coroane dentare?

 

R: Prețul unei coroane dentare poate varia în funcție de tipul pentru care optează pacientul. Pentru unele materiale se pot aplica anumite reduceri, iar prețul coroanei dentare se poate consulta pe pagina de servicii a clinicii noastre.

 

Î: Cum găsim un medic și un laborator dentar bun?

R: Relația dintre medicul dentist și pacient trebuie să fie una bazată pe încredere, de aceea trebuie să găsim medicul dentist care va avea grijă de dinții noștri. Putem căuta atât pe internet, unde să urmărim cu atenție recenziile altor pacienți sau să cerem recomandări de la cunoscuți.  

De ce Rana Art Dent?

 

Clinica noastră integrează servicii complete de laborator și radiologie astfel încât să răspundem tuturor nevoilor pacienților noștri.

Articol redactat de echipa

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *